Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe

Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe

Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe

Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe

Mai jos sunt cateva sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe care te vor ajuta sa sa obtii cele mai bune rezultate sau chiar sa le salvezi:

 • Curata imediat petele

Primul sfat este sa speli sau sa cureti rufele imediat ce acestea au fost murdarite sau patate. Petele se fixeaza mai bine in tesatura materialului si sunt mai greu de indepartat daca trece mult timp si apuca sa se usuce. Curata sau trateza petele imediat ce le-ai remarcat.

 • Foloseste apa rece

Foloseste apa rece pentru indepartarea petelor. Daca folosesti apa fierbinte pentru indepartarea petelor, temperatura inalta le va fixa si mai bine. Sfatul este sa le indepartezi intotdeauna cu apa rece sau la temperatura camerei.

 • Verifica instructiunile furnizate pe eticheta rufelor

De cele mai multe ori, pe eticheta hainei sunt furnizate instructiuni despre tipul de material si cum se poate intretine si curata. Daca folosesti un produs gresit sau o temperatura gresita poti ajunge sa distrugi materialul mai rau fata de pata originala.

 • Fiecare tip de material necesita o metoda diferita de curatare a petelor

Fiecare tip de material are o caracteristica specifica si poate avea o anumita rezistenta sau slabiciune la spalare sau la indepartarea petelor. Bumbacul este foarte rezistent la temperaturi mari si inalbitori. Lana este sensibila la temperaturi mari si inalbitori si trebuie folositi detergenti sau solutii speciale pentru indepartarea petelor. Matasea se pateaza foarte usor si trebuie spalat tot materialul cand se indeparteaza petele pentru a nu ramane patat de la apa. Majoritatea hainelor sintetice au o rezistenta mare la frecare, dar sunt sensibile la inalbitori. Trebuie folositi detergenti universali sau sapun pentru inlaturarea petelor.

 • Mentine petele umede pana la curatare

Opreste fixarea petelor in tesatura hainelor mentinandu-le umede. Daca nu esti acasa, sau nu ai posibilitatea de a curata imediat, un secret este sa nu lasi petele sa se usuce si sa le mentii umede pentru a putea fi indepartate usor mai tarziu. Foloseste apa la temperatura camerei si umezeste tot timpul zona patata pana ai posibilitatea de a o curata. Daca pata se usuca, se va fixa bine in tesatura si v-a fi mau greu de indepartat.

 • Evita presiunea

Inmoaie usor in apa sau aplica solutii de indepartat petele fara a presa. Lasa petele sa se inmoaie fara a freca materialul pentru a evita fixarea petelor in tesatura. Tamponeaza usor zona patata sau inmoaie zona patata fara a freca materialul cu mana sau un alt material.

Caldura accelereza lipirea si fixarea celor mai multe tipuri de pete. Nu folosi apa fierbinte sau fierul de calcat pentru indepartarea petelor. Nu aseza hainele colorate langa o sursa de caldura. Indeparteaza petele la temperatura camerei si cu apa rece sau calduta daca este necesar.

 • Creste cantitatea de detergent

Cantitate detergent

Cantitate detergent

Pentru rufele patate sau foarte murdare, este necesara cresterea cantitatii de detergent folosit la o spalare. Pentru rufele foarte murdare este necesara folosirea programului de prespalare, iar in functie de gradul murdariei este necesara chiar si dublarea cantitatii de detergent.

Fiecare tip de pata se poate dizolva si indeparta cu ajutorul unui solvent. Substanta care a cauzat aparitia petei se poate dizolva si indeparta cu diferiti solventi cum ar fi sarea, otetul, sucul de lamaie, clorul, detergentul, sapunul, apa sau solutii pe baza de oxigen. Pentru a vedea cu ce se dizolva fiecare tip de pata cititi urmatorul articol: „Cum pot fi indepartate cele mai comune tipuri de pete„.

Indiferent de solventul folosit testeaza-l mai intai pe interiorul sau partea invizibila a hainei pentru a vedea daca afecteaza sau distruge materialul. Apa este singurul solvent care poate fi folosit imediat fara a distruge materialul, daca este folosita rece sau la temperatura camerei. Pentru rezultate bune recomand solutie pentru indepartarea petelor Vanish White.

 • Foloseste o solutie profesionala de indepartat petele

In functie de tipul de tesatura si culoare a materialului, exista in comert mai multe solutii de inepartat petele pe baza de oxigen sau inalbitori. Multe din aceste solutii indeparteaza cu succes multe tipuri de pete si de multe ori sunt o alternativa recomandata daca nu ai experienta la indepartat petele. Pentru rezultate bune recomand Solutie pentru indepartarea petelor Ariel Professional Lichid.

 • Mergi la o curatatorie profesionala

Daca ai o haina foarte scumpa, mentine pata umeda si mergi cu haina la o curatatorie profesionala. Nu folosi un remediu de casa daca nu ai sigurata ca aceasta pata se v-a curata si nu vei distruge materialul. Acest lucru este valabil in special pentru materiale sensibile cum ar fi matasea si casmirul. Exista intotdeauna riscul sa ai rezultatul opus, sa fixezi mai bine pata sau sa distrugi materialul hainei.

Sper ca acest articol te-a invatat cum sa indepartezi petele. Iti mai recomand sa citesti si urmatorul articol „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect„.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

 1. 31 mai 2016

  […] Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe […]