Tipuri de licente

[toc class=”toc-right” style=”max-width:200px”]

Tipuri de licente folosite de site-urile de fotografie stock:

Ce inseamna aceste licente?

Licentele delimiteaza (limiteaza) drepturile unui cumparator asupra folosirii fotografiilor cumparate. In mare parte aceste licente sunt general valabile dar fiecare agentie de fotografii stock poate personaliza aceste licente.  Aceste licente nu sunt tranferabile. Mai jos ai cateva din licentele cele mai intalnite si folosite de catre agentiile de stock.

Royalty Free

Aceasta licenta permite cumparatorului sa foloseasca imaginea in diverse moduri fara o anume restrictie. Dupa cum am spus mai sus. unele companii pot restrictiona de exemplu tirajul, adica numarul de copii al unei reviste de exemplu, in care poate fi folosita aceasta imagine. Pentru a extinde aceste drepturi de folosire, de exemplu un tirajj nelimita, cumparatorul trebuie sa plateasca in plus. Licenta Royalty Free este ce-a mai ieftina si populara in comparatie cu celalalte tipuri de licenta datorita pretului mic. Dezavantajul acestei licente este ca o imagine poate fi utilizata de mai multi cumparatori si exista riscul ca in doua reviste concurente sa apara aceeasi fotografie. De obicei licenta Royalty Free este folosita de cei care nu au un buget mare alocat acestor imagini.

Rights Protected (drepturi protejate)

Cu acest tip de licenta, cumparatorul detine drepturi depline asupra acestei imagini fara riscul ca aceasta imagine sa fie cumparata si de altcineva. Aceste imagini sunt originale iar calitatea este asigurata cea ce face ca pretul sa fie mare. De obicei acest tip de licenta se foloseste si la pozele comandate de catre o anumita companie. Pretul acestor imagini difera de la companie la companie in functie de tipul si originalitatea acesteia. De asemenea pretul se mai poate stabili si in functie de perioada de timp in care va fi folosita aceasta fotografie sau/si in functie de aplicatia acesteia. Se pot stabilii termeni de contract intre vanzator si cumparator.  Daca acesti termeni permit ca fotografia sa poate fi folosita dupa expirarea contractului de un alt cumparator aceasta poate fi revanduta.  Licenta Rights Protected este folosita aproape de toate agentiile de stock.

Rights Managed

Licenta Rights Managed in mare parte este la fel cu licenta de mai sus dar nu garanteaza exclusivitatea. Asta inseamna ca si altcineva poate detine aceasta imagine.


 

 

De asemenea, ai putea dori...