Sisteme autocuratare cuptoare electrice

Sisteme autocuratare cuptoare electrice

Ce este functia de autocuratare si cum functioneaza un cuptor cu functie de autocuratare? Mai jos sunt descrise principalele metode de autocuratare folosite de companiile producatoare si cum functioneaza aceste tehnologii si sisteme autocuratare cuptoare electrice:

1. Cataliza – eficienta buna de autocuratare.

Panouri catalitice

Panouri catalitice – foto: gorenje.com

Ce este si cum functioneaza? Cuptoarele cu aceasta functie de autocurtare folosesc panouri catalitice care functioneaza ca un filtru in timpul ciclului de gatire pentru grasimile si murdaria din cuptor. Aceste panouri sunt montate in interiorul cuptorului pe unul sau mai multi pereti cum ar fi cel posterior, cei laterali sau cel superior. Partea inferioara a cuptorului, indiferent de model, nu poate fi dotata cu un panou catalitic aceasta zona  necesitand o curatare manuala.

Acest tip de autocuratare nu este perfect, panourile acopera doar o parte din suprafata interioara a cuptorului iar o parte din suprafete trebuie curatate manual. Accesoriile interioare, gratare, tavi si suporti vor trebuii de asemenea curatate manual. Un alt punct minus este ca,

puterea si eficienta de curatare a acestor panouri scade cu timpul si trebuie inlocuite. Cand achizitionati un astfel de cuptor recomand sa luati un model care are cat mai multe panouri catalitice. De obicei cele mai ieftine cuptoare au doar panoul inferior de tip catalitic. Acest tip de panou catalitic se regaseste si la cuptoarele care au functii de autocuratare Ecoclean si Piroliza ajutand la eliminarea grasimilor si mirosului.

Vezi aici cuptoare care folosesc functia de autocuratare Catalitica.

Cuptoare cu autocuratare catalitica recomandate:

Cuptor incorporabil Whirlpool AKP 568 IX

Cuptor incorporabil electric cu eficienta energetica clasa A si capacitate de 60 l. Finisajul exterior este realizat din inox antiamprenta usor de curatat. Cuptorul este dotat cu 3 panouri catalitice pentru autocuratare, montate pe peretele posterior si peretii laterali din interior.

2. Ecoclean – eficienta buna de autocuratare.

Este o tehnologie de autocuratare cu ajutorul unor panouri acoperite cu un email catalitic. Ecoclean este o tehnologie dezvoltata de cei de la Bosch. Aceasta tehnologie este similara cu cea a panourilor catalitice dar cu diferenta majora ca cele Ecoclean se regenereaza in timpul caldurii. Aceste panouri au o viata egala cu cea a cuptorului si nu trebuie schimbate. Aceasta autocuratare se realizeaza in timpul gatitului. Trebuie sa verificati descrierea producatorului inainte de achizitionare pentru a vedea cate panouri Ecoclean are cuptorul. Daca apar pete persistente, care nu se curata in timpul gatitului, cuptorul mai are si o functie „Clean” de autocuratare la o temperatura mai ridicata. Partea inferioara a cuptorului, indifernt de model, nu poate fi dotata cu un panou Ecoclean necesitand o curatare manuala. Din pacate aceasta functie nu curata gratarele si tavile cuptorului dar puteti folosi o spuma de curatat care este foarte eficienta.

Vezi aici cuptoare care folosesc functia de autocuratare Ecoclean.

Cuptoare cu autocuratare ecoclean recomandate:

Cuptor incorporabil Bosch HBA42S350E

Cuptor electric incorporabil clasa energetica A, capacitate 62 litri si functie de autocuratare Ecoclean. Stratul ceramic Ecoclean este activ pe intreaga perioada a aparatului. Finisajul exterior este din inox antiamprenta iar butoanele push-up faciliteaza curatarea acestuia.

 


Cuptor incorporabil BOSCH HBG634BS1

Cuptor electric incorporabil clasa energetica A+, capacitate 71 litri, grill cu convectie aer 4D  si functie autocuratare Ecoclean. Stratul ceramic Ecoclean este activ pe intreaga perioada a aparatului. Finisajul exterior din inox antiamprenta iar butoanele touch faciliteaza curatarea acestuia.

3. Piroliza – eficienta excelenta de autocuratare.

Curatare pirolitica cenusa

Curatare pirolitica cenusa – foto: smeg.com.au

Aceasta functie se regaseste in general la cuptoarele cu o putere de peste 3000W si cu peretii interiori acoperiti cu un strat de email special rezistent la temperaturi mari. Cand aceasta functie este activata temperatura interioara a cuptorului se ridica la aproximativ 500° C, temperatura la care murdaria din interior se transforma in cenusa. Aceasta functie dureaza intre 30 de minute si 3 ore (in functie de gradul de murdarie si modelul de cuptor).

In timpul autocuratarii pirolitice consumul cuptorului poate ajunge la 4,700 kwh. Verificati daca reteaua electrica din casa suporta aceste consumuri inainte de a achizitiona un astfel de cuptor. Recomand folosirea functiei de autocuratare mai des si pentru o perioada mai scurta de timp, imediat ce se constata acumularea de murdarie. In acest fel veti proteja elementele cuptorului si panoul electronic. Multi s-au plans legat de stricarea prematura a elementelor de incalzire si a panoului electronic datorita caldurii foarte mari degajate in timpul autocuratarii. Cuptoarele mai noi au de obicei doua trepte de autocuratare in functie de gradul de murdarie. Folositi mai des treapta mai mica de autocuratare care are un consum redus de aproximativ 2500 kwh.

La sfarsitul ciclului de autocuratare se indeparteaza cenusa rezultata cu o laveta sau un prosop de hartie.

Aceasta functie indeparteaza cel mai bine murdaria dar cu un cost mai mare al aparatului si al energiei electrice consumate in timpul programului de piroliza, cost pe care multe gospodine sunt dispuse sa-l suporte in schimbul curatarii manuale a cuptorului. Din pacate, aceasta functie necesita indepartarea gratarelor si a tavilor din interior care trebuie curatate manual sau cu ajutorul unei spume de curatat. In functie de gradul de murdarie, cuptorul v-a produce fum si miros de ars in casa.

Vezi aici cuptoare care folosesc functia de autocuratare Pirolitica.

Cuptoare cu autocuratare pirolitica recomandate:

Cuptor incorporabil Electrolux EZC2430AOX

Cuptor electric incorporabil, clasa de eficienta energetica A, are o capacitate de 57 litri si functie de autocuratare pirolitica. Finisajul exterior realizat din inox antiamprenta, iar panoul de comanda are butoane de tip push-up usureaza curatarea panoului de comanda a cuptorului.


 

Cuptor incorporabil Whirlpool Absolute AKZM 8660 IX

Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A+, capacitate 73 litri si functie autocuratare pirolitica. Finisajul exterior din inox antiamprenta si panou de comanda cu butoane tip touch si tehnologie 6th Sense.

 

4. Hidroliza numita si AquacleanHydroclean sau Starclean – eficienta buna de autocuratare.

Aquaclean

Curatare Aquaclean – foto credit: gorenje.com

Aceasta tehnologie foloseste aburii pentru a inmuia si indeparta murdaria din interiorul cuptorului – asa numita curatare hidrolitica. In functie de producator, aceasta functie de curatare cu aburi are mai multe denumiri. Eficienta aceastei functii de autocuratare este diferita in functie de producatorul si de stratul de email cu care sunt acoperiti peretii interiori ai cuptorului.

Cea mai eficienta tehnologie de autocuratare cu aburi este Starclean, care se gaseste la cuptoarele produse de Whirlpool, si Aquaclean, folosita la cuptoarele produse de Gorenje.

Aceasta tehnologie este ce-a mai noua dintre functiile de curatare folosite la cuptoare. Aceasta tehnologie ofera rezultate de curatare bune pentru majoritatea peteleor. Anumite pete dificile, in special cele vechi si uscate, necesita in continuare folosirea unui burete pentru a fi indepartate prin frecare. Curatarea hidrolitica are un consum mic de energie si este eficienta datorita peretilor ineteriori acoperiti cu un start special de email. Din pacate accesoriile cuptorului trebuie curatate manual sau cu ajutorul unei spume de curatat.

Cuptorul are un ciclu de program in care temperatura cuptorului se regleaza intre 70 – 90° C pentru o perioada de aproximativ 30 minute. In cuptor se introduce apa intr-un vas, tava sau se toarna direct in cuptor, aceasta se evapora, iar aburii inmoaie murdaria de pe peretii cuptorului. La finalul ciclului de se sterge murdaria cu o laveta sau un prosop de hartie.

Recomand folosirea acestei functii imediat ce s-a murdarit cuptorul in interior pentru a evita aparitia petelor persistente.

Vezi aici cuptoare care folosesc functii de autocuratare Aquaclean, Hydroclean sau Starclean.

Cuptoare cu autocuratare aquaclean si starclean recomandate:

Cuptor incorporabil Gorenje Simplicity BO71SY2B

Cuptor electric incorporabil multifunctional, clasa energetica A-20%, capacitate 60 litri si functie autocuratare Aquaclean. Interior Eco Email si finisaj exterior din sticla neagra.

 


Cuptor incorporabil 6th Sense Whirlpool AKZM 8380 IXL

Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A, cu tehnologia Al Saselea Simt, capacitate 73 litri si functie autocuratare StarClean cu aburi. Finisajul exterior este realizat din inox iXelium rezistent la calduri mari si usor de curatat.

Aceste sisteme autocuratare cuptoare electrice fac viata mult mai usoara. Daca nu detii un cuptor cu functie de autocuratare iti recomand si articolele

De asemenea, ai putea dori...

11 răspunsuri

 1. Florin spune:

  Este utila curatarea pirolitica? Am vazut ca au fost cazuri cand s-a spart geamul de la usa nefiind suportata de garantie. Fiind mai scump cuptorul cu curatare pirolitica se merita investitia? Pareri va rog.

 2. infopub spune:

  Curatarea pirolitica este cea mai eficienta dintre toate tehnologiile de autocuratare.
  Daca se gateste mult si nimeni din casa nu vrea sa curete cuptorul, aceasta este tehnologia pe care ti-o recomand.
  Uzura componentelor interne este mai rapida. Cand este activata aceasta functie, cuptorul se incalzeste pana la aprox. 500° C pt. a putea arde toata murdaria din interior. Din acest motiv, cuptorul trebuie mult mai bine termoizolat pt. a preveni stricarea componentelor electronice si a mobilierului din jur.
  Mobila trebuie sa reziste la temperaturi mari.
  Nu recomand daca ai copil in casa. Chiar daca usa are trei foi de sticla, aceasta se incinge destul de tare in timpul autocuratarii si te poti arde.
  Usa se poate sparge din mai multe motive: cand sticla are o calitate inferioara si nu suporta temperaturile foarte mari si cand este atinsa cu ceva dur sau rece atunci cand este fierbinte. Din acest motiv recomand achizitionarea cuptorului de la un producator consacrat care are cel putin 1-2 generatii de cuptoare fabricate care folosesc aceasta tehnologie.

  Personal am optat pentru un cuptor care foloseste o tehnologie de curatare pe baza de apa (hidrolitica). Nu este la fel de eficienta autocuratarea, dar sunt mai linistit.

 3. Florin spune:

  Am vazut la cuptoarele hidrolitice ca iese mult abur.
  M-am orientat la modelul asta Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX. Pareri pro/contra?

  Ce fel de mobila se recomanda la cuptorul pirolitic?

 4. infopub spune:

  Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX este o alegere perfecta. Are un raport pret/calitate excelent, panou de comenzi modern tip touch, exteriorul se intretine usor, spatiu interior mare… la acest model nu am ceva negativ de spus.
  Mobilierul cel mai folosit la ora actuala este cel din PAL melaminat. Acesta rezista destul de bine la temperaturi mari. Cuptorul este bine izolat si nu ar trebuii sa afecteze mobilierul. Mobilierul poate fi afectat de caldura in zona unde este lipit cantul atunci canda nu a fost folosit un adeziv de calitate sau nu a fost lipit corect. Din pacate nu poti controla acest lucru.
  Daca montezi cuptorul sub blat, iti recomand sa comanzi o fanta de aerisire in plinta mobilierului iar polita pe care sta cuptorul sa fie decupata in mijloc. Nu monta cuptorul langa frigider. Pentru mai multe detali, consulta manualul aparatului unde vei gasi mai multe informatii despre montarea cuptorului.
  Te sfatuiesc este sa comanzi/cumperi mobilierul de la o firma care ofera garantie.

 5. Florin spune:

  Va multumesc mult pentru amabilitate si promtitudinea informatiilor. As dori in continuare sa ma ajutati sa iau decizia cea mai buna.
  Am inteles ca piroliza poate fi problematica si as vrea sa va intreb daca sistemul ecoclean Bosch este o altenativa buna si in ce consta acest sistem de curatare. Ce spuneti de modelul asta de la Bosch?
  Cuptor incorporabil BOSCH HBG634BS1
  Care sunt cele 13 functii?
  Grill cu convectie aer 4D este mai utila decat o convectie normala?
  Se poate face o comparatie intre cele doua cuptoare?
  Dupa cum vedeti am o gramada de intrebari.
  Va rog sa propuneti si alte cuptoare electrice bune.
  Va multumesc.

 6. infopub spune:

  Personal nu am utilizat cuptorul cu tehnologia de autocuratare ecoclean Bosch. Din prezentarea celor de la Bosch, pare a fi tot un fel de piroliza care are loc de fiecare data cand gatesti, dar aceasta autocuratare se realizeaza la temperaturi mult mai mici (comparativ cu piroliza clasica). Cu siguranta este o tehnologie de autocuratare mai moderna si mai eficienta energetic, dar nu pot sa-ti spun si cat de eficienta este la curatarea cuptorului.
  La acest nivel de pret, eu zi ca sa nu te concentrezi foarte mult la numarul si tipul de functii pe care le are cuptorul. Chiar daca lipseste o functie pe care nu o gasesti la Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX, cu siguranta o poti inlocui cu usurinta printr-un reglaj manual al cuptorului.
  La fel ca si in cazul functiilor, convectia aer 4D este probabil o denumire mai mult de marketing. Nu cred ca face nimic diferit fata de convectia de la Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX.
  Daca financiar nu prezinta un efort pentru tine, recomand sa-ti cumperi Cuptor incorporabil BOSCH HBG634BS1.
  Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX reprezinta optiunea mai ieftina, dar fara a pierde cu nimic la capitolul functii, aspect si calitate.

 7. Florin spune:

  Am vazut in magazin cuptorul Bosch HBG64BS1 si nu este util sistemul de deschidere al usii gen sertar.
  Va rog sa-mi recomandati alt model de cuptor Bosch. Multumesc.

 1. 12 martie 2015

  […] mult sau mai putin eficiente. In acest articolul urmator poti vedea o descriere a acestor „Sisteme autocuratare cuptoare electrice„. Daca nu poti achizitiona un cuptor cu functie de autocuratare, in urmatorul articol sunt […]

 2. 9 august 2015

  […] sunt mai mult sau mai putin eficiente. In acest articol poti vedea o descriere a acestor „Sisteme autocuratare cuptoare electrice„. Daca nu poti achizitiona un cuptor cu functie de autocuratare, in urmatorul articol sunt […]

 3. 14 februarie 2016

  […] Sisteme autocuratare cuptoare electrice […]