Senzori CCD si CMOS

Senzor CCD si CMOS

Senzori CCD si CMOS

Senzori CCD si CMOS

Cum functioneaza un senzor CCD – Charged Coupled Device?

Camerele foto digitale folosesc un senzor fotosensibil pentru a captura imaginea. Acesti senzori sunt fabricati din silicon si conţin diode fotosensibile numite si „pixeli” fotografici.
Cum functioneaza?
Cand perdeaua metalica (shutterul) se deshide, prin obiectiv intra lumina. Aceasta lumina ajunge la senzorul fotosensibil iar diodele acestuia (pixeli) capteaza/înregistrează intensitatea luminii. Cu cat este mai intensa aceasta lumina cu atat sarcina acumulata este mai mare (similar cu panouri solare care capteaza lumina). Ulterior aceasta sarcina este procesata de aparatul fotografic si transformata in imagine.

Fiecare senzor de imagine contine un numar de diode fotosensibile (pixeli). Cu cat numarul acestor diode este mai mare cu atata imaginea rezultata in urma capturarii de catre aparatul fotografic contine mai multi pixeli. In ziua de azi se produc senzori si cu 50.000.000 de diode fotosensibile – 50 megapixeli (vezi HASSELBLAD H3DII-50).

Cum fuctioneaza un senzor CMOS – Complementary Metal Oxide Semiconductor?

Senzorul CMOS este o alternativă mai ieftina fata de senzorii CCD. Senzorii CCD au o calitate foarte buna dar costurile de productie sunt foarte ridicate necesitant masini special proiectate pentru producerea acestora. In schimb senzorii CMOS sunt fabricati pe aceleasi masini care se folosesc la producerea de procesoare şi memorii scazind pretul de fabricatie foarte mult.

CCD sau CMOS este de fapt prescurtarea tehnologiei prin care acesti senzori sunt fabricati.

La momentul acesta inca mai sunt fabricanti renumiti care sustin ca la aparatura sofisticata tot senzorii CCD au ramas cei mai buni. Trebuie tinut in calcul faptul ca sezorii CCD consuma mult mai multa energie si nu au capacitatea de a se adapta ca senzorii CMOS de la a captura imagini la înregistra filme. In ziua de azi se produca camere foto care inregistraza si filme (vezi noul Canon EOS 5d MKII). In trecut senzorii CMOS erau mai slabi pentru capturarea în condiţii de iluminare proasta datorita tehnologiei in care erau produsi. Cu timpul acesta tehnologie a fost imbunatatita astfel ca unele din cele mai renumite firme producatoare de aparate fotografice au preluat acest tip de senzor.

Concluzia?

Datorita dezvoltarii tehnologiei diferentele dintre senzori CCD si CMOS au scazut foarte mult astfel ca in ziua de azi problemele pe care si le pun marile companii producatoare cum sunt Canon si Nikon sunt cele legate de costul de producţie.

Camere foto recomandate:

Nikon D750 body

Nikon D750 body, Senzor Full Frame (FX) cu rezolutie de 24.3 megapixeli.

Nikon D750 ofera un interval dinamic mare si performate inalte pe intreaga plaja de sensibilitati, oferind imagini exceptionale, extrem de clare, cu o reproducere foarte buna a culorilor.

Vezi pret si detalii produs

Nikon D810

Nikon D819 body Senzor de imagine full frame (FX) de 36,3 megaplixeli

Nikon D810 ofera detalii uluitoare imaginii dumneavoastra. Interpreteaza rapid datele si dispune de un interval dinamic larg si de performante imbatabile la sensibilitati ISO mari.

Vezi pret si detalii produs

Sony Alpha SLT-A99 – Body

Sony Alpha SLT-A99 – Body Senzor de imagine Full Frame CMOS cu o rezolutie de 24 megapixeli.

Sony Alpha SLT A99 ofera o rezolutie de 24.3 megapixeli si o plaja ISO de la 100 la 25600, oferind imagini extraordinare de fiecare data, cu zgomot de imagine foarte scazut.

Vezi pret si detalii produs

Sony A77 II body

Sony A77 II body – aparat foto SLT Senzor APS-C de 24,3 MP

Sony A77 II senzor CMOS Exmor (23,5 X 15,6 mm) de 24.3 megapixeli, filmare progresiva Full HD AVCHD 60p/24p, fotografiere in rafala cu 12 cps, LCD cu inclinare pe 3 directii de 7.5cm.

Vezi pret si detalii produs

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 8 aprilie 2014

    […] Tipuri senzori foto […]