Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare

Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare

Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare

Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare 

Cozonaci traditionali cu nuca copti

Cozonaci traditionali cu nuca copti – Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare

Mai jos am pregatit o reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare, usor de preparat pentru cei care doresc ceva dulce si traditional pentru sarbatorile de Paste sau Craciun. Am simplificat aceasta reteta pentru a nu fi obligatorie framantarea aluatului si ca sa poata fi realizata si de cei care nu au mai facut pana acum cozonaci. Ca dovada, cozonacii din imagini sunt facuti de sotul meu. Cu aceasta reteta vei obtine cozonaci cu nuca bine crescuti si gustosi, chiar daca la aceasta reteta am folosit mai putine oua si ulei in loc de unt, sau margarina, ca sa fie mai sanatosi.

Reteta este pentru doi cozonaci mari (aprox. 1400 g). Timpul total de realizare a cozonacilor este de aproximativ 2 – 3 ore (~30 minute pentru pregatitul ingredientelor, ~90 minute pentru crescut si 50 minute pentru coacere).

Timp total: 2 – 3 ore.

Felii taiate de cozonac

Felii taiate de cozonac

Ingrediente blat:

Ingrediente necesare pentru aluat cozonac

Ingrediente necesare pentru aluat cozonac

Ingrediente umplutura:

  • 500 g nuca
  • 2 albusuri
  • 200 ml lapte fierbinte
  • 100 g zahar nerafinat din trestie de zahar
  • 1/8 lingurita de sare
  • 2 – 8 linguri cacao (optional)
  • 1/2 fiola esenta de rom (optional)
  • 1/2 lingurita scortisoara (optoional)
Ingrediente necesare umplutura cozonac

Ingrediente necesare umplutura cozonac

Ustensile necesare:

  • 1 vas mare pentru aluat
  • 1 castron mare pentru umplutura
  • 1 lingura mare pentru masurat si amestecat ingredientele
  • 1 sucitor
  • 1 sita mare pentru cernut faina
  • 2 tavi medii de culoare neagra
  • 1 mixer de mana
  • 1 blender sau o masina de tocat
  • Hartie de copt
  • folie silicon pentru intins si impletit cozonacii (nu mai trebuie presarata masa si aluatul cu faina)

Preparare aluat:

  1. cerne toata faina intr-un vas mare (faina cernuta este mai aerata iar aluatul creste mai usor)
  2. adauga sarea si se amesteca cu faina
  3. drojdia se dizolva in 100 ml de lapte caldut si se adauga in lighean peste faina impreuna cu ouale
  4. zaharul se dizolva in laptele ramas
  5. amesteca usor cu o ligura de lemn
  6. adauga uleiul (uleiul de cocos topit) si restul de ingrediente (coaja de la citrice si aromele)
  7. aluatul se omogenizeaza bine, iar optional se mai poate framanta aprox. 5 – 10 min. (ajuta la cresterea aluatului) – pentru cei lenesi recomand un Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid
  8. acopera vasul cu un servet, sau o folie de plastic, si pune la crescut aprox. 60 – 90 min. in cuptorul electric la 40° C, sau pe programul de crescut aluat (daca nu ai cuptor electric, ligheanul se pune intr-un loc ferit la caldura) – mareste timpul daca aluatul nu a crescut.
Aluat de cozonac crescut si acoperit cu folie

Aluat de cozonac crescut si acoperit cu folie

Amestecare ingrediente aluat cozonac

Amestecare ingrediente aluat cozonac

Aluat cozonac dupa framantare

Aluat cozonac dupa framantare

Preparare umplutura nuca:

(umplutura se poate realiza in timp ce aluatul este pus la crescut)

  1. pune nuca la inmuiat pentru aprox. o ora dupa care se scurge si se clateste (acest pas este optional dar recomandabil pentru cei care au arsuri in piept si fac afte de la nuca)
  2. macina nuca cu un blender mai marunta sau mai mare in functie de preferinta si se aduga in castronul mare
  3. toarna laptele fierbinte peste nuca si amesteca pana se incorporeaza
  4. bate albusurile spuma impreuna cu zaharul care se adauga treptat si se toarna peste nuca oparita
  5. adauga cacao pudra, arome si scortisoara (optional) dupa care amesteca pana se omogenizeaza.
Pasta umplutura nuca omogenizata

Pasta umplutura nuca omogenizata

Nuci inmuiate pregatite pentru macinat

Nuci inmuiate pregatite pentru macinat

Nuci macinate cu blender-ul

Nuci macinate cu blender-ul

Pregatire cozonaci:

  1. imparte aluatul crescut in doua parti egale
  2. ia o bucata de aluat si imparte in 1, 2, sau 3 parti egale, in functie de modelul de cozonac pe care il vrei – simplu sau impletit (recomand impletit daca vrei un cozonac fara goluri de aer sub coaja)
  3. intinde fiecare bucata de aluat pe folia de silicon cat lungimea unei tavi si lat pana obtii o foaie cu grosimea de 0,5 – 1 cm grosime (sub 0,5 cm se va rupe la rulat sau in cuptor la copt)
  4. adauga umplutura peste foaiea de aluat si lasa un pic de spatiu pe margini
  5. ruleaza aluatul si lipeste-l pe margini pentru a nu permite compozitiei sa curga
  6. daca faci un cozonac impletit, repeta cei trei pasi de mai sus si impleteste cele 2 sau 3 rulouri obtinute
  7. adauga hartie de copt in tavi sau ungele cu ulei si faina
  8. adauga cozonacii obtinuti in cele doua tavi si lasa-i la crescut pentru aprox. 30 minute (in cuptor sau feriti la caldura si acoperiti cu o folie ca sa nu se crape daca foaia de aluat este prea subtire)
  9. freaca cele 2 galbenusuri ramase si unge cozonacii cu o pensula
  10. pune la copt in mijloc (raftul 2 -3) pentru 50 de minute in cuptorul electric preincalzit la 180 °C (caldura sus si jos + convectie aer), sau in cuptorul cu gaz la putere medie
  11. scoate tavile si lasa 5 minute sa se linisteasca
  12. scoate cozonacii si lasa-i la racit inainte de a fi taiati si serviti. 
Impletirea cozonacilor si asezarea in tava

Impletirea cozonacilor si asezarea in tava

Foaie de aluat cozonac intinsa

Foaie de aluat cozonac intinsa

Umplerea cozonacilor cu nuca

Umplerea cozonacilor cu nuca

Sugestii pentru reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare.

  • uleiul vegetal poate fi inlocuit cu unt
  • daca nu ai hartie de copt, poti unge tavile cu ulei sau unt si apo sa presari un strat subtire de faina
  • adauga stafide in umplutura de nuca
  • inlocuieste nuca cu fulgi de cocos, bucati de ciocolata sau rahat
  • cozonacii unsi cu galbenus de ou devin foarte rumeni, daca vrei sa fie mai deschisi la culoare unge cozonacii cu ou batut sau cu sirop de zahar cu 10 minute inainte de a se termina timpul de copt
  • presara nuca macinata, zahar sau fulgi de cocos peste siropul de zahar.

Uleiul de cocos se poate inlocui cu ulei de floarea soareluiulei de masline pomace sau orice alt tip de ulei vegetal.

Aceasta este reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare. Pofta buna!

Iti mai recomand si „Reteta chec de post cu cacao si scortisoara„.

Electrocasnice folosite la pregatirea cozonacilor:

Mixer vertical Bosch MSM87140

Mixer vertical Bosch MSM87140, Putere 750 W, 12 Viteze, Functie Turbo, Culoare Negru + Inox.

Bosch MSM87140 are un motor puternic de 750 W, 12 viteze + turbo, cutit cu 4 lame, pachetul contine tocator si vas gradat.

Set 3 Boluri Mixare Curver

Setul de 3 boluri gradate cu baza aderenta, pentru mixare.

Hartie pentru copt ALUFIX

Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.

Robot de bucatarie Electrolux Assistent EKM4000

Robot de bucatarie Electrolux Assistent EKM4000, Consum 1000 W, 10 Viteze, Bol inox 4.8 l, Culoare Rosu + Inox.

Electrolux Assistent EKM4000 are o putere mare de mixare, vine dotat cu 2 boluri din inox de dimensiuni diferite, accesoriu framantare, mixare si tel pentru spuma.

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprentauptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.

Tava cozonac SMY 10x13x30 cm

Tava cozonac SMY dimensiune 10x13x30 cm. Tava este metalica, teflonata si rezistenta la temperaturi mari. Se spala cu detergent si burete. A se evita utilizarea ustensilelor metalice.

Sumar
recipe image
Nupmele Retetei
Cozonac cu nuca fara framantare
Numele Autorului
Publicat in
Timp Preparare
Timp Gatire
Timp Total

De asemenea, ai putea dori...