Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Mai jos iti prezint o reteta placinta de post cu mere si tarate. Reteta este simpla si usor de preparat. Timpul total de preparare este de aproximativ o ora si jumatate.

Pentru aceasta reteta am folosit mere de vara „bio” culese din gradina, faina si tarate de la tara, care ajuta la digestie. Cu alte cuvinte, o placinta mult mai sanatoasa in comparatie cu una care contine margarina, ulei de palmier, unt, lapte, oua sau faina alba tip 000.

Timp total de preparare: ~90 min.

Ingrediente:

Blat

  • 4 cani (1 kg) faina tip 650 sau integrala
  • 1 cana (200 g) tarate sau nuca cocos razuita (pentru un aport mai mare de fibre care ajuta la digestie)
  • 50 g (un cub) drojdie proaspata sau 2 plicuri de  7 g drojdie uscata
  • 1 cana (250 ml) apa calduta
  • 1 cana (250 ml) ulei masline (sau orice alt tip de ulei)
  • 1 cana (~200 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie
  • 1/4 lingurita sare grunjoasa

Umplutura

  • 2-4 kg mere proaspete (in functie de cantitatea de umplutura pe care o doresti in placinta)
  • 1/4 cana (~50 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie (se poate creste sau scade cantitatea in functie de cat de dulci sunt merele)
  • scortisoara, cuisoare sau esente in functie de preferinta

Ustensile necesare:

Pregatirea merelor - pregatire compozitie placinta cu mere

Pregatirea merelor – pregatire compozitie placinta cu mere

Prepararea placintei:

Aluat

Pentru cei care folosesc o masina de paine electrica, pe programul de pregatire aluat, sau o masina de framantat aluatul, se poate sari la punctul 5.

  1. se pune drojdia la inmuiat in apa calduta pentru aprox. 5 min,
  2. faina se cerne cu o sita peste drojdia inmuiata si se amesteca usor,
  3. se adauga restul de ingrediente (zaharul, taratea si uleiul) si se amesteca cu ajutorul unei cozi de la o lingura de lemn, cat se poate de bine, pentru a grabi procesul de framantare (aprox. 3-5 min),
  4. cand ingredientele sau combinat suficient de bine, se ung mainile cu ulei si se mai framanta pentru aprox. 5 min,
  5. se pune la crescut 30-45 min. intr-un loc caldut, cu un servet sau prosop deasupra, sau se pune in cuptorul electric la aprox. 40-50 grade reglat pe caldura din partea inferioara sau pornit pe programul de dospire aluat.

Umplutura

  1. sa spala merele si dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja sau se curata de cotor si se da pe razatoare sau se toaca cu un robot electric,
  2. merele tocate se pun intr-o oala si se scad la foc mic (aprox. 20 -40 min.). Dupa ce merele scad, se adauga  200-400 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele – se poate gusta umplutura). Dupa ce zaharul s-a topit, umplutura este gata.
  3. se adauga scortisoara, cuisoarele, zaharul vanilat sau esenta de rom dupa preferinta

Cateva din ingredientele folosite:

Coacerea placintei:

  1. incalzeste cuptorul electric la 180 grade (cuptorul cu gaz la putere medie)
  2. pregateste o tava mare cu folie de copt din hartie sau silicon
  3. imparte egal aluatul crescut pentru a face doua foi de placinta
  4. se intinde prima foaie de aluat cu sucitorul pentru a acoperi toata tava
  5. se aduga umplutura de mere si se intinde uniform
  6. se intinde a doua foaie de aluat pe o alta foaie de copt si se pune peste umplutura cu mere dupa care se gaureste cu o furculita
  7. se introduce in cuptorul incins pentru aproximativ 30 min la 180 grade pe programul de caldura sus si jos + convectie aer sau putere medie la cuptorul cu gaz
  8. se scoate din cuptor si se lasa la 5-10 minute la racit inainte de a taia placinta

Sfaturi si sugestii pentru reteta placinta de post cu mere si tarate:

  • taratea poate fi inlocuita cu ovaz sau cocos razuit
  • pentru decor, se poate presara zahar pudra sau se poate face o crema de caramel din zahar brun
  • recomand sa nu fie decojite merele pentru a beneficia de fibrele si nutrientii din coaja acestora
  • caleste / scade merele cat mai mult pentru a nu se inmuia blatul placintei

Aceasta a fost reteta placinta de post cu mere si tarate. Pofta buna!

O alta reteta de post: „Chifle de post cu seminte„.

Electrocasnice si vase recomandate pentru a pregati reteta placinta de post cu mere si tarate:

Bol rotund Keeeper

Bol rotund dimensiune 36 cm pentru mixarea compozitiilor pentru prajituri.

Cratita cu capac Tefal Pleasure

Cratita dispune de invelis interior antiaderent cu insertii din Titan.

Spatula patiserie Dr. Oetker

Spatula 26 cm Dr. Oetker din inox si silicon poate fi spalata in masina de spalat vase.

Hartie pentru copt ALUFIX

Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprentauptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.

Sumar
recipe image
Nupmele Retetei
Reteta placinta de post cu mere si tarate
Numele Autorului
Publicat in
Timp Preparare
Timp Gatire
Timp Total
Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 16 august 2015

    […] O alta reteta de post: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„. […]