Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Mai jos va prezint o reteta de placinta de post cu mere si tarate. Reteta este simpla si usor de preparat. Timpul total de preparare este de aproximativ o ora si jumatate.

Pentru aceasta reteta am folosit mere de vara organice culese din gradina, faina si tarate de la moara, care ajuta la digestie si absoarbe o parte din zaharul prajiturii, cu alte cuvinte, o placinta mult mai sanatoasa in comparatie cu una care contine unt, lapte, oua si faina alba tip 000.

Timp total: ~190 min.

Blatul

Ingrediente:

  • 4 cani (1 kg) faina tip 650 sau integrala
  • 1 cana (200 g) tarate sau nuca cocos razuita (pentru un aport mai mare de fibre care ajuta la digestie)
  • 50 g (un cub) drojdie proaspata sau 2 plicuri de  7 g drojdie uscata
  • 1 cana (250 ml) apa calduta
  • 1 cana (250 ml) ulei masline pomace (sau orice alt tip de ulei)
  • 1 cana (200 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie
  • 1/2 lingurita sare grunjoasa

Mod de preparare:

Pentru cei mai lenesi se poate folosi masina de paine electrica pe programul de pregatire aluat si se poate sari la punctul 6. Pentru cei care folosesc o masina de framantat aluatul se poate sari la punctual 5.

  1. se pune drojdia la inmuiat cu o lingurita de zahar in apa calduta pentru aprox. 5 min,
  2. se cerne faina cu o sita in castron si se adauga sarea,
  3. cu ajutorul unei cozi de la o lingura de lemn sau cu facaletul se amesteca ingredientele cat se poate de bine pentru a  grabi procesul si a nu avea mainile pline de aluat si lipicioase (aprox. 3-5 min),
  4. cand ingredientele sau combinat se ung mainile cu ulei si se mai framanta pentru aprox. 5 min,
  5. se pune la crescut 30-45 min. intr-un loc caldut, cu un servet sau prosop acoperind castronul, sau se pune in cuptorul electric la aprox. 50 grade reglat pentru caldura in partea inferioara sau activata functia dospire aluat.

Umplutura

Pregatirea merelor - pregatire compozitie placinta cu mereIngrediente:

  • 1 cana (200 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie (se poate creste sau scade cantitatea in functie de cat de dulci sunt merele).
  • 2-4 kg mere proaspete (in functie de cata umplutura doresti)
  • scortisoara, cuisoare sau esente in functie de preferinta

Mod de preparare:

  1. sa spala merele si dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja sau se curata de cotor si se rade sau toaca cu un robot electric,
  2. merele tocate se pun intr-o oala si se scad la foc mic (aprox. 20 min.). Dupa ce merele scad, se adauga  200-400 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele – se poate gusta umplutura). Dupa ce zaharul s-a topit, umplutura este gata.
  3. se adauga scortisoara, cuisoarele, zaharul vanilat sau esenta de rom dupa preferinta

Prepararea placintei

  1. incalzeste cuptorul electric la 180 grade (cuptorul cu gaz la putere medie)
  2. pregateste o tava mare cu folie de copt din hartie sau silicon
  3. imparte egal aluatul crescut pentru a face doua foi de placinta
  4. se intinde prima foaie de aluat cu sucitorul pentru a acoperi toata tava
  5. se aduga umplutura de mere si se intinde uniform
  6. se intinde a doua foaie de aluat pe o alta foaie de copt si se pune peste umplutura cu mere dupa care se gaureste cu o furculita
  7. se introduce in cuptorul incins pentru aproximativ 30 min la 180 grade pe programul de caldura sus si jos + convectie aer sau putere medie si un raft superior la cuptorul cu gaz
  8. se scoate din cuptor si se lasa la racit inainte de a putea fi taiata placinta

Sugestii:

  • adauga o cana de tarate sau cocos razuit in blat pentru un aport mai mare de fibre care ajuta la digestie si la absobtia zaharului
  • pentru decor, se poate presara zahar pudra sau se poate face o crema de caramel din zahar brun
  • recomand decojirea merelor pentru cei care au mere din comert cu coaja tare

Sfaturi pentru reteta placinta de post cu mere si tarate:

  • ca sa nu se inmoaie blatul tare – scade merele cat mai mult sau adauga un gelifiant ori amidon

Aceasta a fost reteta placinta de post cu mere si tarate. Pofta buna!

O alta reteta de post: „Chifle de post cu seminte„.

 

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 16 august 2015

    […] O alta reteta de post: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„. […]