Prevenirea si combaterea gripei

Prevenirea si combaterea gripei

Prevenirea si combaterea gripei – Spalarea mainilor cu sapun – foto ©: Cornel Achirei – pixachi.com

Prevenirea si combaterea gripei

Anual, in lunile de iarna, gripa afecteaza o mare parte a populatiei.

Conform informatiilor prezente pe pagina Ministerul Sanatatii:

…epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului European aproape 4 luni. Pot apare si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.

Mai jos am extras de pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii cateva informatii utile despre ce este gripa, prevenirea si combaterea gripei:

Ce este gripa?

Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate, care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.

Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri de risc: acestea includ persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cei cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii de varste fragede si femei gravide. Ocazional, pot apare forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

A. Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau transmite mai departe gripa

1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave

2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile

3. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura

4. Vaccinarea antigripala

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si a copiilor cu varsta peste 6 luni.

B. Masurile recomandate pentru bolnavi – pentru protejarea contactilor directi (membri ai familiei, vizitatori/musafiri, personal de ingrijire, alti contacti directi)

Respectati regulile de igiena respiratorie

Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile

Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu va duceti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane

Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi

Mai multe informatii si detalii gasiti pe: www.ms.ro

De asemenea, ai putea dori...