Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi

Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi

Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi

Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi

Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi. Toate hainele si rufele, cum ar fi lenjeriile, prosoapele sau obiectele din casa acoperite cu material textil, cum ar fi fotoliile, canapelele, scaunele sau covoarele, se pot pata cu diferite substante provenite de la alimente sau diverse obiecte. Tratarea necorespunzatoare a petelor poate ruina materialul acestor obiecte. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, inainte de a recurge la indepartarea petelor, trebuie sa tii cont de urmatoarele trei lucruri:

1. Materialul textil din care este fabricat obiectul patat

Tipul de material din care este fabricat obiectul este foarte important. Daca stii tipul de material, acest lucru te ajuta sa aplici tratamentul corect si eficient in urma caruia vei obtine cele mai bune rezultate. Anumite tesaturi sunt mai rezistente, iar altele mai sensibile, la diferite tratamente si substante folosite la curatarea si indepartarea petelor. Mai jos este o lista cu cel mai des intalnite materiale textile si caracteristicile acestora:

Fibre Naturale Bumbac

Fibre Naturale Bumbac

Fibre naturale:

  • Bumbac

Bumbacul este unul din cele mai rezistente materiale care suporta foarte usor frecarea, caldura, apa si inalbitorii pe baza de clor si oxigen. Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din bumbac sunt apa, inalbitorii diluati, detergentii, otetul, iar pentru rufele albe se pot folosi si solutii pe baza de clor sau clor diluat pentru a nu distruge sau ingalbeni materialul.

  • In

Inul este un material delicat care nu suporta inalbitorii pe baza de clor. Petele trebuie indepartate imediat cat inca mai sunt proaspete. Daca petele se usuca, acestea vor fi mult mai greu de indepartat. Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din in sunt: apa calda (nu mai calda de 60 ºC), detergentii lichizi, sapunul, bicarbonatul si otetul alb.

  • Lana

Lana nu suporta inalbitorii si temperaturile mari, acestea putand distruge materialul. Trebuie sa folosesti numai detergenti speciali pentru lana sau spala cu sapun. Lana este mai sensibila la caldura si „poate intra foarte usor la apa”. Trebuie sa acorzi atentie la uscarea rufelor din lana. Rufele din lana se deformeaza foarte usor. Cel mai bine este sa fie scurse de apa sau stoarse usor inainte de a fi puse la uscat. Foloseste un umeras cu bratele cat mai late si rotunjite la capete, pune la uscat pe mai multe sarme sau pe o suprafata plana, pentru a nu deforma si lasa urme pe haine.

  • Matase

Matasea este unul din cele mai sensibile materiale si nu suporta foarte bine detergentii. Ce-a mai buna metoda de a curata petele de pe matase este folosind apa rece. Materialul din matase trebuie spalat in intregime altfel raman pete pe material de la apa.

Fibre artificiale:

  • Vascoza (reion)

Vascoza este fabricata industrial din celuloza si se aseamana cu bumbacul dar este mai delicata la spalat si nu suporta apa fierbinte. Petele pot fi indepartate cu sapun sau otet prin tamponare sau frecare usoara.

  • Acetat

Ca si vascoza, acetatul este fabricat din celuloza si are o stralucire asemanatoare cu matasea. Acetatul este sernsibil la apa calda. Se recomanda folosirea apei rei pentru indepartarea petelor.

Fibre sintetice:

Materialele sintetice rezista in general foarte bine la frecare si spalare. Trebuie evitati inalbitorii pe baza de oxigen activ (apa oxigenata). Tratamentele cele mai bune pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe tesaturile din materialele sintetice sunt sapunul si detergentii.

  • Nylon

Nylonul este un material foarte rexistent si cu o intretinere usoara. Cu toate acestea, este sensibil la caldura mare si trebuie evitata caldura directa, cum ar fi cea de la fierul de calcat sau masina de uscat pentru a nu topi materialul sau fixa petele si mai tare. Pentru indepartarea petelor se pot folosi detergenti obisnuiti sau sapun. Acest material se gaseste de multe ori in compozitia unor obiecte vestimentare ca: lenjeria intima sau costume de baie.

  • Spandex si Lycra

Spandexul (Elastanul) si lycra sunt fibre cu o elasticitate foarte mare dar sensibile la caldura. Se recomanda indepartarea petelor cu ajutorul apei rei sau caldute. Nu folosi apa calda sau fierbinte pentru ca aceasta poate fixa si mai tare pata sau distruge tesatura. Daca pata este persistenta, foloseste detergent lichid sau sapun si tomponeaza usor cu o alta carpa. Evita frecarea intensa a tesaturii pentru a nu strica fibra. Spandexul si lycra sunt cel mai des folosite la fabricarea lenjeriei intime, costumelor de sport, sosetelor, tricourilor ori a colantilor si de obicei in combinatie cu alte materiale.

  • Poliester

Poliesterul (poliacril sau acril) este o fibra foarte rezistenta, usor de intretinut si rezistenta la caldura si inalbitori pe baza de clor. Hainele albe din poliester 100%, pot fi spalate sau inmuiate cu Clorox. Trebuie sa acorzi atentie sporita la compozitia materialului pentru ca de obicei poliesterul mai este folosit si in combinatii cu Lycra si Spandex caz in care solutia pe baza de clor nu trebuie folosita sau trebuie diluata suficient cat sa nu strice tesatura. In general folosirea otetului alb, detergentului sau a sapunului cu putina apa caltuta este suficient pentru a indeparta orice tip de pata.

Daca nu stii din ce tip de material sunt fabricate rufele sau obiectul care trebuie curatat, consulta intodeauna eticheta cu informatii. Pe eticheta sunt de obicei imprimate tipul de material, compozitia tesaturii si sugestii de curatare si intretinere. Pentru a vedea ce inseamna fiecare simbol de pe eticheta unui produs citeste urmatorul articol „Simboluri eticheta”

2. Cu ce fel de substanta este patat materialul

Pentru a aplica cea mai eficienta solutie pentru indepartat petele trebuie stiuta sursa acestora. Petele pot fi de la o sursa vegetala, cum ar fi fructele, legumele, iarba samd., sursa alimentara, cum ar fi dulceata, sosurile, cafeaua samd., sursa industriala, cum ar fi uleiurile, vaselina, rugina samd., sau sursa casnica cum ar fi fierul de calcat, pix, lipici, ceara samd. Fiecare tip de pata se disolva sau se poate indeparta cu o anumita solutie. In urmatorul articol sunt mai multe detalii despre cum poate fi tratata fiecare tip de pata: „Cum pot fi indepartate cele mai comune tipuri de pete„. Mai jos sunt enumerate cele mai commune solutii folosite pentru indepartarea petelor.

3. Cu ce solutie se poate dizolva si indeparta o pata

Mai jos sunt cele mai importante substante si solutii care dizolva si indeparteaza petele. Am sa enumar mai intai substantele naturale si apoi pe cele mai toxice:

Substantele natarale:

  • Apa

Este dizolvantul cel mai comun si des folosit la indepartarea multor tipuri de pete. Apa este foarte des folosita si pentru prevenirea fixarii petelor, prin mentinerea umeda a acestora, pana cand se poate aplica un detergent sau o solutie antipete. Petele de grasimi si substante care coloreaza, cum ar fi sangele, cerneala, rosile…, necesita inmuiere prelungita cu apa pentru a putea fi indepartate cu succes. Apa are succes si mai mare la indepartat petele, daca este folosita impreuna cu alti dizolvanti.

Bicarbonatul se foloseste cu succes la indepartarea petelor foarte dificile de ulei, alimente, cerneala, urme de la fierul de calcat si toate tipurile de pete care au apucat sa se fixeze bine in tesatura materialului. Se face o pasta din bicarbonat cu apa si se freaca usor locul patat.

Amidonul absoarbe si indeparteaza cu succes petele de grasime si ulei de pe haine, tesaturi si covoare. Se mai poate folosi cu scces si la indepartarea petelor de la fierul de calcat si a petelor de cerneala. Se aplica direct sau se face o pasta din amidon cu apa si se lasa pe zona patata pana se usuca. Se indeparteaza amidonul si se clateste cu apa. Se repeta procedura daca pata este persistenta, pana ce aceasta dispare.

  • Pudra de talc

Pudra de talc este recomandata pentru indepartarea petele de ulei. Presara pudra de talc pe zona patata cu ulei si lasa 5 minute. Pudra de talc absoarbe uleiul din material iar tot ce trebuie sa faci este sa o indepartezi si sa clatesti zona care a fost patata. Daca pudra de talc nu a fost eficienta, tamponeaza usor zona cu sapun sau detergent lichid si apoi clateste.

Otetul, sau orice alt acid slab, cum ar fi sucul de lamaie, este un dizolvant perfect al petelor de lipici, silicon si al celor de iarba verde, afine si cafea. Otetul indeparteaza cu success si mirosurile de imbacseala din rufe dar nu poate fi folosit pe materialele din lana.

Sarea se poate folosi cu succes la indepartarea petelor de sange, petelor de grasime, deodorant anti-transpiratie si pete de transpiratie. Sarea se aplica pe petele umede dupa care se v-a clati. La clatire sarea se v-a indeparta impreuna cu petele din tesatura. Daca pata este persistenta se v-a freca usor cu sare zona patata. Recomand a se folosi sare recristalizata sau sare de mare care nu are multe impuritati (nu folosi sare gema).

Sapunul este un produs universal de inlaturat petele. Este bun pentru toate tipurile de pete. Se inmoaie zona patata cu apa si se aplica sapun. Se clateste zona si se repeta procedura daca este nevoie. Freaca zona patata doar dupa ce ai remarcat ca pata nu s-a indepartat dupa primele incercari.

Alcoolul de 90 de grade din cereale, sau alcolul sintetic, se poate folosi pentru pete mai vechi si pe tesaturi rezistente cum ar fi bumbacul. Alcoolul indeparteaza cu usurinta petele de pix, cafea, ruj, iarba si o serie de adezivi si vopsele care au apucat sa se usuce pe material.

Substantele chimice – este necesara protejarea mainilor, ochilor si a respiratiei.

Soda de rufe era candva „detergentul” romanilor. Soda face in continuare parte din ingredientele detergentilor din ziua de azi pentru ca este foarte eficienta la spalat. Aplicati putina apa si soda pe zona patata. Frecati numai daca este necesar. Clatiti cu apa si repetati procedura daca pata persista. Soda este foarte efiecienta pentru majoritatea petelor inclusive cele de grasimi.

Detergentul de rufe sau de vase este o alta solutie eficienta de a inlatura petele de grasime, sosuri sau dulciuri. Aplica detergent cu apa pe zona patata sau mareste cantitatea de detergent la spalare. De cele mai multe ori detergentul este foarte dur cu materialele sensibile. Pentru lana, casmir si matase foloseste doar detergenti dedicati acestor tipuri de rufe.

Detergenti recomandati:

Detergent capsule Ariel 3 in 1 Pods Mountain Spring

Detergent capsule Ariel 3 in 1 Pods Mountain Spring – 30 buc

Rezultate foarte bune la spalat rufe albe, usor de folosit.

Foarte eficient la temperaturi mari de peste 50° C.

Detergent capsule gel & pudra Persil Power Mix Color

Detergent capsule gel & pudra Persil Power Mix Color

Spala foarte bine rufele colorate protejand culorile, usor de folosit.

Eficient la temperaturi joase de 30° C. Miros placut – nu necesita balsam.

Detergent capsule Omo Ultimate

Detergent capsule Omo Ultimate – 45 buc

Spala bine toate tipurile de rufe la temperaturi intre 30º si 90º C.

Miros placut, nu necesita balsam si usor de folosit.

  • Apa oxigenata (peroxidul de hidrogen)

Apa oxigenata are un efect similar cu produsele de curatare pe baza de oxigen. Odata aplicata pe zona patata aceasta incepe sa „fiarba” si sa inlature pata din profunzimea tesaturii.

  • Amoniacul

Amoniacul scoate cu usurinta petele de sange, fructe, legume, ceara si fier de calcat. Aplica pe zona patata si umezita in pralabil. Lasa sa actioneze 5-10 minute si clateste cu apa. Atentie, amoniacul degaja gaze toxice. Aplica-l intr-o zona aerisita sau porta o masca de respiratie.

Hipocloritul de sodiu este o substanta foarte puternica care in trecut era folosita la albirea si inlaturarea petelor. Hipoclorul pur ingalbeneste cu timpul rufele si distruge tesatura lor. Hipoclorul trebuie folosit diluat si doar pe rufele albe pe care este indicat faptul ca se poate folosi clor.

In comert exista o gama variata de solutii pe baza de oxigen pentru indepartat petele. Aceste solutii contin apa oxigenata (peroxid de hidrogen), ingredientul principal folosit la indepartarea petelor. Aceste solutii sunt eficiente la inlaturarea petelor de iarba, ruj, fard, sau alte pete colorate. Solutiile pe baza de oxigen activ nu sunt recomandate pentru lana, matase sau piele.

  • Terebentina

Terebentina este o substanta eficienta pentru indepartarea si curatarea petelor de ceara, ulei, crema de ghete si rasini. Pentru lana si materiale sintetice este necesara diluarea cu apa a terebentinei. Dupa indepartarea petelor se clateste cu apa sau se spala corespunzator in masina de spalat automata.

  • Alte substante chimice

La alte substante chimice se incadreaza diversi diluanti si spirturi de origine sintetica care pot dizolva diferite tipuri de pete inclusiv cele de la vopsele. Trebuie acordata atentie suplimentara la aplicarea acestor substante pentru ca sunt foarte aspre si pot deteriora materialul.bi Aceste substante sunt recomandate a fi folosite doar pe materiale rezistente.

Sfaturi utile:

  • Indeparteaza intodeauna cu apa mancarea/substanta de pe material, inainte de a aplica o solutie antipete.
  • Testeaza intotdeauna solutia folosita pentru indepartarea petelor, mai intai pe dosul materialului sau o parte care nu este vizibila.
  • Daca nu reusesti indepartarea petelor din prima incercare, repeta procedura pana acestea dispar.
  • Nu ezita sa folosesti doua sau mai multe solutii de mai sus. Sunt situatii in care o pata are in compozitie mai multe substante si se poate indeparta folosind o combinatie din solutiile de mai sus.

In speranta ca articolul „Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi” ti-a placut si iti este util, recomand sa citesti si articolele „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect„, „LG Titan C5 F2J5QN4W Masina de Spalat Rufe cu Motor Direct Drive„, „Masina de spalat rufe Whirlpool Supreme Care FSCR80412„.

Masina de spalat cu uscator Samsung WD80J6410AW/LE

Masina de spalat cu uscator Samsung WD80J6410AW/LE, Viteza de centrifugare de 1400 RPM, Capacitate Spalare 8kg si Capacitate Uscare 6kg. Aparatul are Clasa Energetica A si Culoare Alb.

Samsung WD80J6410AW/LE este dotat cu tehnologia Eco Bubble™, are functie Speed Spray si Tehnologia Air Wash. Aparatul esete dotat si cu diagnosticare inteligenta Smart Check care detecteaza erorile si ofera solutii simple de remediere.

Masina de spalat rufe Candy RapidO RO16106DWHC7/1-S

Masina de spalat rufe Candy RapidO RO16106DWHC7/1-S, Capacitate 10 kg, Viteza centrifugare 1600 RPM, Clasa energetica A+++, Motor Inverter, Wi-Fi, Smart Steam, Culoare Alb

Candy RapidO RO16106DWHC7/1-S are tehnologia exclusiva Mix Power System+ si un motor silentios.

Masina de spalat rufe Whirlpool Supreme Care FSCR10428

Masina de spalat rufe Whirlpool Supreme Care FSCR10428, 6th Sense,10 kg, 1400 RPM, Clasa A+++, Direct Drive, Alb.

Whirlpool Supreme Care FSCR10428 are Motor Direct Drive foarte silentios si efficient. Aparatul este dotat cu Tehnologia Al 6lea Simt, recomandare dozare detergent, SoftMove, Fresh Care.

De asemenea, ai putea dori...