Emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS

Totul despre emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS

Emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS

Emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS

Detinerea unei adrese de email a devenit obligatorie in ziua de azi pentru a putea utiliza serviciile oferite pe internet. Odata ce ai devenit un utilizator de email, cu siguranta vei primi si emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS. Scopul celui care a trimis aceste emailuri este sa sustraga bani si sa faca cumparaturi cu conturile sau cardurile tale bancare. Aceste emailuri pot fi periculoase si le primesti de cele mai multe ori fara acordul tau. In acest articol vei afla totul despre emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS.

De ce primesc emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS?

Imediat ce adresa ta de email este publica cu siguranta vei incepe sa primesti emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS. Cei care trimit aceste emailuri pot obtine adresa ta prin diferite moduri. Folosesc aplicatii care scaneaza internetul pentru a strange adresele de email care apar public. Sustrag emailuri de pe site-urile care nu isi protejeaza suficient de bine baza lor de date. Cumpara liste cu adrese de email de la cei care pun la dispozitie baza lor de date in schimbul banilor. Acest lucru se intampla fara acordul utilizatorului. Pe internet sunt si website-uri special create pentru colectarea datelor personale. Sub pretextul unui serviciu oferit gratuit, acestia obtin cu usurinta informatii de la tine in momentul inregistrarii. Acestia abuzeaza de informatia obtinuta de la tine sau o valorifica prin vanzare celor interesati.

Cum afli daca ai primit emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS?

Probabil te intrebi, „Cum stiu daca primesc emailuri SPAM, SCAM, PHISHIG si VIRUS?” Este simplu. Un email de la o adresa si persoana necunoscuta sau o companie si website la care nu te-ai abonat, cu siguranta este SPAM, SCAM, PHISHING sau VIRUS.

Email SPAM

Emailurile SPAM sunt in general inofensive. Acestea contin reclame la servicii sau oferte comerciale pentru care nu ti-ai dat in prealabil un acord de primire. In general, aceste emailuri promoveaza servicii si produse „reale”. Emailurile SPAM sunt o forma abuziva de marketing, similara cu fluturasi primiti in posta de acasa sau sub stergatorul parbrizului.

Email SCAM (farsa)

Printre emailurile de tip SPAM se pot infiltra si emailurile de tip SCAM. Emailurile de tip SCAM promoveaza servicii si produse la preturi foarte avantajoase, de tipul „prea ieftin ca sa fie adevarat”. Pot fi propuneri de afaceri cu castig imediat foarte mare. Esti anuntat ca ai castigat ceva, de obicei o suma foarte mare de bani. Apeleaza la empatia ta si ti se cere sa ajuti un om nevoias. Cu alte cuvinte, esti pacalit sa platesti servicii si produse inexistente, sa trimiti bani cuiva in speranta ca vei face o fapta buna sau vei primi o suma mai mare.

In imagine este un exemplu de email SCAM. Este foarte nostim ca ti se ofera o compensatie in bani pentru faptul ca ai fost victima unui SCAM (inselatorii)! 🙂

Email SCAM - compensatie in bani

Compensatie in bani – Email SCAM

Email SCAM

Un fond de bani nerevendicat – Email SCAM

Email PHISHING

Infractorii folosesc emailurile PHISHING pentru a „pescui” informatii personale, detalii de autentificare si parole. Infractorul vrea aceste informatii pentru a obtine acces la conturile, cardurile tale bancare si portalurile de plati online. De cele mai multe ori, aceste emailuri arata la prima vedere identic cu cele oficiale. Emailurile par a fi trimise de catre o banca, un furnizor de servicii sau un website la care ai cont. Emailurile de tip phishing sunt similare cu dispozitivele de clonare a cardurilor folosite de infractori la bancomate.

Mai jos sunt cateva exemple de email PHISHING de la expeditori „oficiali” „de incredere”. Se observa cu usurinta ca sunt trimise de la o adresa neoficiala iar legaturile te redirectioneaza catre o pagina neoficiala.

Email "oficial" banca - PHISHING

Cont restrictionat temporar – Email PHISHING

Fedex - PHISHING

Colet curier – Email PHISHING

PayPal Cont Blocat - Email PHISHING

Plati online cont blocat – Email PHISHING

Email VIRUS

Infractorii pot trimite virusi cu ajurorul unui email. Acesti virusi sunt in general trimisi sub forma de atasament sau pot face parte integrata din email. Virusi sunt proiectati pentru a fura datele personale sau pentru a exploata si distruge sistemul de operare. Un email virus poate veni de la cineva necunoscut sau poate fi deghizat ca fiind trimis de catre un expeditor cunoscut in care ai incredere.

Email 2 in 1 - SCAM si VIRUS

Email 2 in 1 – SCAM si VIRUS

Atasament PDF cu virus - Email VIRUS

Atasament PDF cu virus – Email VIRUS

Atasament DOC cu virus - Email VIRUS

Atasament DOC cu virus – Email VIRUS

Cum obtin infractorii datele personale de autentificare?

In general, infractorul obtine cu usurinta aceste date datorita neatentiei destinatarului. De obicei aceste emailuri sunt deghizate sub forma de emailuri oficiale prin care ti se cere sa trimiti informatii personale, sa descarci un document, sa verifici o tranzactie recent efectuata, sa resetezi parola unui cont bancar datorita faptului ca a fost detectata o „activitate suspicioasa”, contul a fost accesat de altcineva etc.

  • Esti redirectionat catre o clona a unui site oficial. In momentul in care ai cazut in „plasa” si ai accesat unul din link-urile plasate in email, esti redirectionat catre o clona a unui site oficial in care ti se cere sa resetezi parola sau sa verifici o anumita activitate care a avut loc in contul tau prin introducerea datelor de autentificare. Pentru ca acest site este o clona, nu vei putea accesa contul oficial, doar vei furniza infractorului toate informatiile necesare pentru accesarea site-ului oficial,
  • Trimiti informatiile cerute la o adresa de email a infractorului. Din neatentie, trimiti informatiile cerute la o adresa de email care nu este oficiala si apartine infractorului. De obicei aceasta adresa pare a fi oficiala dar la o privire mai atenta vei observa ca domeniul web nu apartine site-ului oficial,
  • Descarci virusi in dispozitivul sau calculatorul personal. Sub deghizare de „documente” oficiale, descarci virusi, trojans sau worms, din curiozitate sau prin accesarea unui link fals in dispozitivul sau calculatorul personal. Acesti virusi cauta in calculatorul personal sau inregistreaza/colecteaza informatiile care le introduci in site-urile oficiale si le trimit mai departe infractorilor. Unii virusi sunt „inofensivi” si urmaresc doar afisarea de reclame publicitare, colectarea de date legate de traficul pe internet, folosirea resurselor dispuse de calculator pentru procesarea diferitelor date sau pentru atacarea altor site-uri.

Cum te poti protaja de emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS

Instaleaza un antivirus

Instaleaza o aplicatie antivirus pe calculatorul sau dispozitivul personal. Fiecare companie de antivirusi ofera si o varianta gratuita de antivirus. Aceste variante gratuite au limitari in functionare dar sunt suficient de bune pentru a verifica daca emailurile primite contin virusi. O aplicatie antivirus te poate preveni cand emailul contine un atasament periculos si trimite virusul in carantina. Pentru a obtine o protectie mai avansata la potentialele atacuri care pot avea loc, recomand cumpararea unei versiuni complete de antivirus si activeaza firewall-ul.

Mai jos sunt cei mai recomandati antivirusi:

Nu lua decizii impulsive

Indiferent de mesajul din email, nu trebuie sa iei decizii impulsive. Infractorii apeleaza de obicei la partea emotiva a utilizatorilor de posta electronica si trimit mesaje in care esti felicitat ca ai castigat o suma de bani, ai o problema de securitate cu contul tau personal de email sau in contul tau bancar au avut loc tranzactii sau accesari fara stirea ta,o "cunostinta" vrea sa intre in contact cu tine samd. Cel mai bun lucru care poti sa-l faci este sa-ti pastrezi calmul si sa verifici daca emailul este oficial. Verifica daca link-urile din email te directioneaza catre pagina oficiala de unde emailul sustine ca a fost trimis. De exemplu, daca ai un email care pare a fi trimis de banca ta, verifica daca

Emailuri abuzive de la expeditori cunoscuti

Poti primi emailuri abuzive, cu reclame sau oferte, chiar de la website-uri cunoscute la care ai cont. Aceste emailuri sunt insotite de obicei de optiunea de a te putea dezabona pentru a nu mai primi astfel de instiintari. De multe ori dezabonarea nu functioneaza pentru ca aceasta este simulata (falsa). Tot ce poti face este sa instiintezi acele site-uri sa nu mai trimita astfel de emailuri sau pur si simplu sa le stergi si sa le cataloghezi ca emailuri de tip SPAM.

Emailuri de la expeditori necunoscuti

Trateaza cu suspiciune emal-urile primite de la necunoscuti. Acceseaza emailul primit doar daca este trimis de cineva cunoscut sau de o companie de la care te astepti sa primesti email. Daca expeditorul este necunoscut, sau emailul vine de la un website la care nu te-ai abonat, ar trebui sa-l ignori sau sa-l stergi.

Companiile care ofera servicii de posta electronica (Gmail, Yahoo, Live...) lupta impotriva emailurilor periculoase. Acestia ofera utilizatorului posibilitatea de a instiinta compania cand a primit un email suspicios prin click-ul unui buton cu denumirea de SPAM sau JUNK. Astfel, companiile sunt instiintate cand in sistem circula astfel de emailuri si vor incearca protejarea si avertizarea celorlalti utilizatori prin plasarea emailului direct in folderul de Spam.

Trateaza cu suspiciune emailurile din folderul SPAM

Dupa cum am mentionat mai sus, emailurile din folderul SPAM sunt in general emailuri care au fost descoperite de utilizatori, sau companiile de posta electronica, ca fiind suspicioase, continand fisiere dubioase sau sunt trimise de catre expeditori suspiciosi. Tot ce poti face este sa ignori aceste emailuri, acestea vor fi sterse automat de catre sistem dupa o anumita perioada.

Acest sistem de filtrare automata a emailurilor nu este 100% eficient. Multe emailuri de tip SPAM scapa de filtrare si ajung in continuare in Inbox, iar emailuri care nu sunt periculoase ajung in folderul Spam. Daca te astepti sa primesti un email, iar acesta nu se afla in Inbox, poti verifica daca acesta a ajuns din greseala in folderul Spam. Daca gasesti acest email in Spam poti da click pe butonul "Not Spam" pentru a instiinta sistemul sa redirectioneze acest tip de mesaje direct in Inbox.

Verifica cu atentie emailurile "oficiale"

Infractorii apeleaza la emailurile PHISHING sau VIRUS pentru a "pescui" sau fura informatii personale. De cele mai multe ori, aceste emailuri arata la prima vedere identic cu cele oficiale. Acestea par a fi trimise de catre o banca, un furnizor de servicii sau un website unde ai un cont. De obicei, un email PHISHING iti cere sa resetezi parola sau sa verifici o anumita activitate care a avut loc in contul tau. Un email VIRUS iti trimite de cele mai multe ori un "document" deghizat sub forma de fisier PDF, WORD sau EXCEL care contine un virus. Odata ce este descarcat "documentul" in computer, virusul se activeaza si cauta informatii sau pune stapanire pe sistem.

In imagine este un email VIRUS. Antivirusul a detectat atasamentul ca fiind un virus de tip Trojan si a fost trimis in carantina.

Atasament sub forma de virus - Email VIRUS

Atasament sub forma de virus - Email VIRUS

Daca primesti un astfel de email "oficial", chiar daca la prima vedere pare real, recomand intodeauna sa verifici adresa expeditorului. Inainte de a da click pe ceva, verifica adresa unde te redirectioneaza link-urile si butoanele din mesaj. De obicei, acestea par a fi directionate catre o sursa oficiala. La o privire mai atenta, se poate observa cu usurinta daca sunt adrese reale. Pozitioneaza cursorul deasupra link-urilor si butoanelor aflate in email fara a face click pe ele. In partea de jos a browser-ului v-a aparea adresa reala a link-ului.

Daca ai gasit informatii folositoare in articolul "Despre emailuri SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS", iti mai recomand si urmatorul articol "Ce se intampla pe internet in fiecare minut".

Summary
Totul despre emailurile SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS
Article Name
Totul despre emailurile SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS
Description
Totul despre emailurile SPAM, SCAM, PHISHING si VIRUS
Author
Publisher Name
Infopub
Publisher Logo

De asemenea, ai putea dori...