Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara

Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara

Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara – image: pixabay.com

Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara

Crema protectie solara

Crema protectie solara – imagine: pixabay.com

In acest articol iti prezint Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara care contin substante aprobate de Comisia Europeana cu rol de protectie impotriva razelor ultraviolete (UV).

Fiecare produs de protectie solara are un factor de protectie UV numit SPF (solar protection factor), iar acest factor de protectie este obtinut cu ajutorul unor substante cu rol de filtre UV. Aceste filtre protejeaza corpul de efectele daunatoare ale razelor solare UV. Cele mai comune produse de protectie solara care se gasesc in comert au SPF 15 (blocheaza 93% din razele UVB), SPF 30 (blocheaza 97% din razele UVB) si SPF 50 (blocheaza 98% din razele UVB).

Filtrele UV Permise Pentru Folosirea in Produsele de Protectie Solara si Efectele lor Negative

Pulverizare lotiune protectie solara

Pulverizare lotiune protectie solara – imagine: pixabay.com

Comisia Europeana a aprobat o lista de 27 filtre UV care pot fi folosite in siguranta, pana la o anumita concentratie, in produsele de protectie solara. Aceste substante cu rol de filtru UV (protectie solara) pot deveni cu usurinta toxice pentru corp atunci cand concentratia maxima admisa este depasita. Acest lucru se poate intampla cel mai des atunci cand o persoana foloseste mai multe produse cosmetice intr-o singura zi care, la randul lor, pot contine aceste filtre UV. Iata cateva din aceste produse cosmetice: lotiuni de corp, uleiuri de plaja, fond de ten, lotiune dupa barbierit, sampon, balsam/masca pentru par, farduri pudra/pasta, creme anti-imbatranire, alte creme, unguente, rujuri etc.

Aplicare lotiune protectie solara

Aplicare lotiune protectie solara – imagine: pixabay.com

Tot mai multe studii (din Suedia si SUA) arata ca toxicitatea substantelor din filtrele UV sunt responsabile de producerea a tot mai multor forme de cancer. Aceste substante sunt absorbite prin piele in corp si ajung la nivelul organelor vitale (pancreas, ficat, aparat uro-genital, cardiovascular etc.) care pot suferi schimbari negative. Prin procesul de excretie, majoritatea substantelor se regasesc in urina sau chiar in laptele matern.

Majoritatea acestor substante sunt relativ noi si se desfasoara in continuare studii pe ele. Din acest motiv, inca nu se cunosc efectele negative ale filtrelor UV din produsele de protectie solara pe termen lung asupra corpului uman.

Cand folosesti produse cu factor de protectie solara care contin una sau mai multe substante cu rol de filtru UV, trebuie sa stii ca exista un risc mare de producere al unor alergii sau iritatii.

Concluzie

Pentru a evita efectele negative ale filtrelor UV din produsele de protectie solara, alege produse cosmetice cu ingrediente pe care le intelegi si produse care contin cat mai multe ingrediente naturale. Produsele care contin filtre, care creaza o bariera fizica si nu sunt absorbite de piele, cum ar fi Oxid de Zinc si Dioxid de Titan, au o protectie solara foarte buna si reprezinta cea mai buna alegere.

Mai jost iti prezint o parte din lista filtrelor UV aprobata de CE si efectele lor secundare asupra corpului uman:

(lista filtrelor UV permise se gaseste in Anexa VI din Regulamentul CE, NR. 1223/2009, al PARLAMENTULUI EUROPEAN si al CONSILIULUI din 30  noiembrie 2009 privind produsele cosmetice) [1]

1. PABA sau Aminobenzoic acid

PABA sau Aminobenzoic acid este un ingredient de protectie solara. [2]

  • Nr. CAS 150-13-0
  • Nr. CE 205-753
  • Conditii: concentratia maxima în preparatul gata de utilizare 5% [1]
  • Evaluarea produsului: slab.
  • Categoria: protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: ingredientul este rar folosit incepand cu anii 1990 din cauza unui puternic potential de reactii alergice; contine factori iritanti. [2] Este excretat in urina. In SUA, ingredientul PABA a disparut din cele mai multe produse de protectie solara (citeste eticheta produsului inainte de a-l cumpara), deoarece s-a demonstrat ca favorizeaza radicalii liberi, deterioreaza ADN-ul si poate produce cancer. [3]

2. Camphor Benzalkonium Methosulfate

Camphor Benzalkonium Methosulfate este folosit drept conservant in produsele de ingrijire a pielii; acesta poate produce sensibilizarea pielii; [4] contine factori iritanti; este iritant pentru ochi.

  • Nr. CAS 52793-97-2
  • Nr. CE 258-190-8
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 6% [1]
  • Evaluarea produsului: mediu.
  • Categoria: protectie solara, antioxidant, agent antiseptic.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: nu exista dovezi ca ingredientul este sigur, nu exista dovezi ca ingredientul este eficient in cazul racelii. [5]

Comitetul Stiintific privind Produsele Consumatorilor (SCCP-European Commission)  este de parere ca utilizarea camforului benzalconium metosulfat ca filtru UV la o concentratie maxima de 6% in produsele cosmetice de protectie solara nu prezinta un risc pentru sanatatea consumatorului. Deoarece se afla la limita marjei de siguranta, utilizarea sa in alte tipuri de produse cosmetice nu este recomandat. [12]

3. Homosalate sau Homomenthyl salicylate

Homosalate sau Homomenthyl salicylate este un produs chimic utilizat pe scara larga în produsele de protectie solara si produsele de ingrijire a pielii cu SPF (Factor de Protectie Solara). Homosalatul este un compus organic care apartine unei clase de substante chimice numite salicilati. Salicilatii previn expunerea directa a pielii la radiatiile nocive ale soarelui prin absorbtia luminii ultraviolete (UV). [6]

FDA (Federal Drug Administration) a aprobat ingredientul activ de protectie solara, care ofera în principal protectie UVB. Aria sa de protecţie UVA este foarte limitata, nu este utilizat singur în produsele de protectie solara. Homosalate este aprobat la nivel international pentru utilizare in produsele de protectie solara, pana la o concentratie maxima de 15%. Este considerat non-sensibilizator si este cel mai frecvent folosit in produsele de protectie solara, SPF 30. [7]

  • Nr. CAS 118-56-9
  • Nr. CE 204-260-8
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 10% [1]
  • Evaluarea produsului: cel mai bun
  • Categoria: activ de protectie solara

!Masuri de siguranta/efecte secundare: filtru UV cu toxicitate moderata; [9] homosalatul este un disruptor (perturbator) potential endocrin, iar studiile efectuate la nivel celular sugereaza ca pot afecta hormonii. In plus, ca urmare a expunerii la homosalat, substanta chimica poate, de asemenea, sa sporeasca absorbtia pesticidelor in organism. Homosalatul absoarbe, în mod specific, razele scurte UVB, care sunt asociate cu deteriorarea ADN-ului si cresterea riscului de aparitie a cancerului de piele. Cititi etichetele si evitati produsele cu homosalate. Alege o crema de protectie solara cu oxid de zinc si/sau dioxid de titan. [6]

4. Benzephenone-3 numit si oxybenzone sau Hydroxy-4-methoxy benzophenone

Benzephenone-3 numit si oxybenzone sau Hydroxy-4-methoxy benzophenone este un agent de protectie solara care protejeaza pielea in primul rand de razele solare UVB si cateva din razele UVA. [8] BZ-3 este absorbit de piele si excretat în urina. [11]

  • Nr. CAS 131-57-7
  • Nr. CE 205-031-5
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 10% [1]
  • Evaluarea produsului: bun.
  • Categoria: activ de protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: toxicitatea ingredientului activ Oxybenzone – filtru UV cu toxicitate ridicata, ingrijoratoare. Patrunderea in piele: studiile de laborator ale SUA confirma patrunderea in piele intre 1% – 9%, detectat la aproape fiecare subiect; gasit si in laptele matern. [9]

Unele dezbateri se concentreaza asupra potentialului Oxybenzonei ca interfereaza cu sistemul endocrin. Posibile efecte secundare includ: malformatii de dezvoltare, interferenta cu reproducerea, risc crescut de cancer, tulburari ale functiei sistemului imunitar si ale sistemului nervos. [10]

Modificari hormonale: actioneaza ca estrogen in organism; modifica productia de sperma la animale; asociata cu endometrioza (probleme de fertilitate) la femei. Alergii ale pielii: rate relativ ridicate de alergie cutanata. [9] Produsele cu BZ-3 nu mai sunt vandute in farmaciile din Suedia. [11]

5. Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid

Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid cunoscut si sub denumirea de Ensuizole, este un compus organic utilizat in produsele de protectie solara si alte produse cosmetice de frumusete cu un factor de protectie solara/SPF datorita abilitatii sale de a bloca razele UVB.

Este solubil in apa. Acesta nu protejeaza impotriva razelor UVA. Nu se degradeaza in expunerea la soare si este posibil sa reduca partial degradarea altor ingrediente de blocare a UVB in produsele de protectie solara. Are, de asemenea, capacitatea de a transforma radiatia UV in radiatie infrarosie, mai putin daunatoare. [13]

  • Nr. CAS 27503-81-7
  • Nr. CE 248-502-0
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 8% (ca acid) [1]
  • Evaluarea produsului: bun.
  • Categoria: activ de protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: a fost identificat ca produce dermatita faciala. [13]

Cu toate ca acidul sulfonilfenilbenzimidazol este in general considerat un ingredient de protectie solara in conditii de siguranta, baza de date cosmetice il reprezinta un pericol moderat, mentionand preocuparile legate de cancer si modificarile la nivel celular.
Potrivit unui studiu realizat în 2002, acidul fenilbenzimidazol sulfonic „produce specii excesive de oxigen reactiv care pot interfera cu semnalele celulare, provoaca mutatii, duc la moartea celulara si pot fi implicate in boala cardiovasculara”. Se crede, de asemenea, ca la expunerea luminii soarelui, acesta cauzeaza ruperea lantului ADN. In cazuri rare, a produs dermatita de contact si reactii alergice. Poate fi folosit in concentratii de pana la 4% in Statele Unite si 8% in Europa (CosmeticsInfo.org). [13]

6. Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid

Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid cunoscut si sub denumirea de Ecamsule sau Mexoryl SX, este un derivat de benziliden camfor, cunoscut pentru excelenta fotostabilitate. Ofera protectie solara UVA. Expus la UV, sufera o fotoizomerizare reversibila, urmata de photoexcitare. UV-ul absorbit este apoi eliberat ca energie termica, fara a penetra pielea. [14]

  • Nr. CAS 92761-26-7, 90457-82-2
  • Nr. CE 410-960-6
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 10% (ca acid) [1]
  • Evaluarea produsului: cel mai bun.
  • Categoria: activ de protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: deoarece Ecamsule nu acopera intregul spectru UV, acesta trebuie combinat cu alti agenti activi de protectie solara pentru a asigura protectia UV cu spectru larg. [14]

Ecamsule este un absorber fotostabil organic UVA, ceea ce inseamna ca nu se degradeaza semnificativ cand este expus la lumina. [14]

5% Ecamsule contine un agent de protectie solara care poate impiedica schimbarile precoce care pot conduce la foto-imbatranire. [14]

Ecamsule are o absorbtie redusa percutanata si efecte sistemice mici, prin urmare este considerat relativ sigur. Studiu pe soareci arata ca Ecamsule nu dezvolta cancerul de piele. Studiile in vitro arata ca nu este foto-mutagenic si protejeaza efectiv impotriva efectelor daunatoare ale radiatiei UV. [14]

Ingredientul Ecamsule in concentratii de pana la 10% este sigur si eficient, poate fi combinat cu alte active de protectie solara care sunt recunoscute ca fiind sigure. [15]

7. Butyl Methoxydibenzoylmethane sau avobenzona

Butyl Methoxydibenzoylmethane sau avobenzona clasificat ca ingredient de protectie solara sintetic/chimic. Functioneaza prin absorbtia razelor UV pe o lungime de unda larga si apoi transformandu-le in radiatie infrarosie mai putin daunatoare (caldura).

Este comercializata ca o protectie solara „cu spectru larg”, deoarece protejeaza pielea impotriva intregii game de raze UVA a soarelui. Asigura protectie completa impotriva radiatiilor UV si, din acest motiv, este utilizat intr-o mare majoritate pentru produsele de protectie solara. Este, de asemenea, utilizat in produsele cosmetice pentru a proteja alte ingrediente de deteriorarea razelor de solare. [18]

  • Nr. CAS 70356-09-1
  • Nr. CE 274-581-6
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 5% [1]
  • Evaluarea produsului: cel mai bun.
  • Categoria: activ de protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: A fost permisa de autoritatile europene de reglementare de ani de zile si este considerata ca fiind sigura. Cu toate acestea, unii specialisti afirma ca avobenzonul poate fi la fel nociv ca PABA. [3] Ingredient de protectie solara sintetic (cunoscut si sub numele de Parsol 1789 sau butil metoxibenzoilmetan), ofera protectia solara cu spectru larg prin absorbtia razelor UVA. Avobenzone este unul dintre cele mai utilizate filtre UVA din lume si a fost testat riguros pentru siguranta si eficacitate. [2]

Unul sau mai multe teste in vitro pe celule de mamifere prezinta rezultate pozitive ale mutatiilor.

Asociat cu imunotoxicitate sau alergii. [17]

Avand in vedere absorbtia percutanata a filtrelor/protectiilor solare din produsele comercializate – literatura de specialitate este limitata la testarea in Vivo pe subiecti umani. [16]

Testele au aratat tendinta avobenzonei de a se degrada in mod semnificativ în timp, diminuand capacitatile sale de protectie solara. Din acest motiv, cele mai multe produse de protectie solara care contin ingredientul includ, de asemenea, ingrediente fotostabilizatoare, cum ar fi octocrilena. Un numar de companii au dezvoltat tehnologii care sa contribuie la stabilizarea ingredientului, totusi riscurile totale asociate cu utilizarea avobenzonei pe termen lung nu au fost inca determinate. [18] Avobenzona pare a fi relativ non-toxica si nu irita pielea. Cu toate acestea, deoarece este adesea utilizata impreuna cu stabilizatori de fotografie, exista un risc mai mare de iritare a pielii si de toxicitate scazuta. In plus, unele studii au demonstrat ca acestea sunt absorbite de organism si secretate in urina si, prin urmare, nu se recomanda utilizarea acestora la copii sau la femeile insarcinate. Unii specialisti in piele considera ca aceasta este la fel de daunatoare ca si PABA, iar anumite studii sugereaza ca ingredientul se comporta similar hormonului estrogen; cu toate acestea, SCCNFP (Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products) a continuat sa conteste ultima afirmatie mentionata referitoare la substantele active chimice de protectie solara in general. Atat Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA), cat si Directiva Uniunii Europene privind produsele cosmetice din Uniunea Europeana au evaluat siguranta acestui ingredient si l-au aprobat in conditii de siguranta in concentratii de pana la 3% si, respectiv, 5%. [18]

8. Benzylidene Camphor Sulfonic sau Enzacamene

Benzylidene Camphor Sulfonic sau Enzacamene – denumit si 4-Methyl-benzylidene Camphor; MBC; Parsol 5000; Eusolex 6300 – absoarbe razele UVB. Este aprobat pentru a fi folosit in Europa si Canada. [19]

  • Nr. CAS 56039-58-8
  • Nr. CE  –
  • Conditii: concentratia maxima in preparatul gata de utilizare 6% (ca acid) [1]
  • Evaluarea produsului: –
  • Categoria: activ de protectie solara.

!Masuri de siguranta/efecte secundare: Nu este aprobat in SUA. [19] In 2015, Administratia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) concluzioneaza ca datele prezentate nu sunt suficiente pentru a evalua siguranta ingredientului de protectie solara, si in special potentialul sau de a provoca iritatii, sensibilizare, fotosensibilizare sau fotoalergenicitate.

FDA a concluzionat ca ”enzacamena nu este in general recunoscuta ca fiind sigura si eficienta (GRASE/Generally Recognized As Safe and Effective) si este eronata atunci cand este utilizata in produsele de protectie solara de tip over-the-counter (OTC), deoarece datele disponibile in prezent sunt insuficiente pentru a o clasifica ca GRASE.” [20]

Produse recomandate – protectie solara copii:

Spray pentru corp La Roche-Posay Spray pentru corp La Roche-Posay
Spray pentru corp La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics pentru copii SPF 50+, 200ml
Vichy Spray protectie solara Ideal Soleil Vichy Spray protectie solara Ideal Soleil
Vichy Spray protectie solara pentru copii fata si corp SPF 50 Ideal Soleil – 200 ml
Crema naturala protectie solara Naif Crema naturala protectie solara Naif
Crema naturala protectie solara pentru copii, Naif SPF50 100 ml

Produse recomandate – protectie solara adulti:

La Roche-Posay Anthelios XL

La Roche-Posay Anthelios XL
Emulsie ultra lejera La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50+, 50 ml

Spray hidratant invizibil Vichy Capital Soleil

Spray hidratant invizibil Vichy Capital Soleil
Spray hidratant invizibil SPF 30 Vichy Capital Soleil 200 ml

Vichy Lapte Ideal Soleil cu protectie solara

Vichy Lapte Ideal Soleil cu protectie solara
Vichy Lapte cu protectie solara Tehnologie Anti-Sand SPF30 Ideal Soleil 200 ml

Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara” – articol realizat de Carmen Achirei.

Surse:
[1] eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R1223&from=RO
[2] www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/sunscreen-actives
[3] www.truthinaging.com/review/what-is-it-sunscreen-active-ingredients
[4] www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/benzalkonium-chloride
[5] www.uspharmacist.com/article/preventing-and-treating-cold-sores
[6] http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/homosalate/
[7] www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/sunscreen-actives/homosalate
[8] www.photodermatology.com/sunprotection.htm; and Skin Therapy Letter, 1997, volume 2, number 5
[9] http://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals
[10] www.epa.gov/endocrine-disruption/what-endocrine-disruption
[11] https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/721/3/RAM061013.pdf
[12] https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_080.pdf
[13] https://www.truthinaging.com/ingredients/phenylbenzimidazole-sulfonic-acid
[14] https://en.wikipedia.org/wiki/Ecamsule
[15] https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2008-09-12/pdf/E8-21291.pdf
[16] https://books.google.ro
[17] https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700596/AVOBENZONE/#
[18] https://www.truthinaging.com/ingredients/avobenzone
[19] https://www.facebook.com/notes/paulas-choice-romania/protectia-solara-minerala-si-chimica/153337694844298/
[20] https://www.federalregister.gov/documents/2015/02/25/2015-03884/over-the-counter-sunscreen-drug-products-regulatory-status-of-enzacamene

Iti recomand si urmatorul articol „Care sunt contraindicatiile epilarii cu tehnologia IPL

Summary
Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara
Article Name
Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara
Description
Efectele Negative ale Filtrelor UV din Produsele de Protectie Solara aprobate de UE care se pot folosi in siguranta, pana la o anumita concentratie
Author
Publisher Name
Infopub
Publisher Logo

De asemenea, ai putea dori...