Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz

Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz

Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz

Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz?

In acest articol sunt descrise principalele lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand alegi un cuptor:

Volumul interior al cuptorului

Inainte de a alege un cuptor, trebuie sa verifici daca spatial interior este suficient de mare pentru a-ti satisfice nevoile personale. Trebuie sa ai in vedere ce retete gatesti de obicei si sa verifici daca acestea incap in noul cuptor. Volumul cuptoarelor incorporabile este limitat la dimensiunea mobilierului in care sunt montate. Un volum mai mare inseamna si un consum mai mare, dar nesemnificativ in comparatie cu beneficiile pe care le poate aduce. Firmele producatoare specifica volumul interior al cuptorului in litri. Cuptoarele incorporabile cu spatiu interior mare au o capacitate de peste 70 litri.

Functie de autocuratare

Autocuratare Aquaclean

Autocuratare Aquaclean – sursa: gorenje.com

Curatatul cuptorului este unul din momentele cele mai neplacute si evitate de fiecare in bucatarie. Recomand achizitionarea unui cuptor cu functie de autocuratare care va face curatarea cuptorului mult mai usoara. Pe piata se gasesc cuptoare cu diferite sisteme de autocuratare care sunt mai mult sau mai putin eficiente. In acest articolul urmator poti vedea o descriere a acestor „Sisteme autocuratare cuptoare electrice„. Daca nu poti achizitiona un cuptor cu functie de autocuratare, in urmatorul articol sunt cateva „Sfaturi practice pentru curatarea si intretinerea cuptorului„.

Cuptor cu finisaj exterior usor de curatat - Samsung BQ2Q7G/BOL

Cuptor cu finisaj exterior usor de curatat – Samsung BQ2Q7G/BOL

Finisajul exterior

Finisajul exterior este important din punct de vedere estetic dar si practic. Un finisaj exterior din inox antiamprenta si butoane push-up fac curatarea cuptorului mult mai usoara. Daca suprafata exterioara este plana si prezinta cat mai putine denivelari, cuptorul va fi mai usor de curatat. Cuptorul cel mai usor de intretinut este cel cu exteriorul din sticla antiamprenta (inclusiv panoul de comanda), cu butoane touch si maner de usa retractabil sau incorporat.

Vezi pret si detalii produs

Incalzire inferioara, superioara si convectie aer

Caldura superioara cuptor gaz

Incalzire superioara cuptor gaz

Pentru un control superior al gatitului este recomandata achizitionarea unui cuptor care are functie de incazire inferioara, superioara si convectie aer. Incalzirea inferioara este recomandata pentru produse care necesita o coacere in partea de jos cum ar fi pizza. Incalzirea superioara este recomandata pentru produse care necesita o coacere in partea de sus. Incalzirea cu convectie cu aer este  necesara pentru o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului si o coacere mai rapida.

Grill si rotisor

Pentru iubitorii de preparate la gratar pot achizitiona un cuptor care este dotat cu aceasta optiune. Verifica in specificatiile cuptorului daca poti selecta o zona grill cu suprafata mare sau mica. Daca ai doar o cantitate mica de preparat selecteaza zona mica de incalzire iar cuptorul va consuma mai putin curent. Anumite cuptoare sunt dotate si cu functie de rotisor. Cuptoarele cu aceasta functie au o tija pe care se poate monta un pui sau carne. Aceasta tija se roteste in timpul gatitului pentru o coacere uniforma.

Zgomotul produs in timpul functionarii

Singurul zgomot produs de un cuptor electric, este cel facut de partile mobile ale acestuia: ventilatoare. Majoritatea cuptoarele electrice, peste 700 lei, au cel putin doua ventilatoare, unul aflat in interiorul cuptorului, care distribuie caldura uniform pentru coacere, si unul in spate, care raceste cuptorul. In general, zgomotul produs de aceste ventilatoare nu este mai mare in comparativ cu suieratul gazului care arde in interiorul unui cuptor cu gaz

Siguranta in exploatare

  • Blocare acces copii. Daca ai in casa copii, pentru siguranta lor recomand achizitionarea unui cuptor cu functia de „blocare acces copii”. Cu acesta functie, comenzile pot fi blocate iar la anumite modele se poate bloca si usa cuptorului.
  • Termoizolare superioara. Majoritatea cuptoarelor au o usa cu geam dublu care ofera o termoizolatie si protectie modesta. Pentru termoizolatie si protectie superioara recomand un cuptor care are o usa cu cel putin 3 straturi de geam. De obicei producatorii specifica caldura exterioara a geamului ca fiind „rece” si sigura cand temperatura acestuia nu depaseste 40º C. Cuptoarele care sunt mai bine termoizolate au o pierdere mai mica de caldura, un consum de energie electrica mai mic si ofera o protectie mai buna si pentru copii.
  • Pozitia cuptorului. La toate cuptoarele montate direct pe podea sau sub blatul mobilierului, trebuie sa fii atent pentru a nu te arde de la aerul si aburii fierbinti care navalesc afara cand deschizi usa cuptorului. Recomand cuptoarele incorporabile pentru ca se pot monta mai sus iar aerul fierbinte nu mai vine direct in fata. Pozitia cuptorului la inaltime face accesul mult mai usor si fara sa te apleci la tavile si vasele cu preparate iar copii mici nu ajung la aparat.
  • Buton aprindere electrica cuptor gaz

    Buton aprindere electrica cuptor gaz

    Functii de siguranta. Inainte de achizitionarea unui cuptor trebuie sa fi preocupat si de siguranta pe care acesta il ofera. Daca achizitionezi un cuptor pe gaz, acesta trebuie sa fie dotat cu aprindere electrica si termostat pentru oprirea automata a gazului daca flacara se stinge. Daca achizitionezi un cuptor electric, verifica daca acesta are siguranta impotriva suprasarcinii electrice.

  • Ventilator de racire. Recomand un cuptor cu ventilator de raciere pentru protejarea mobilierului in care este incorporate. Acest ventilator are functia de racire exterioara a cuptorului in timpul functionarii.

Ce tip de cuptor doresti, electric sau pe gaz?

Inainte de achizitionare, trebuie sa decizi si ce tip de cuptor doresti, electric sau pe gaz? Multi sunt obisnuiti cu un cuptor pe gaz si nu ar da nimic sa-l schimbe cu unul electric. Daca esti in aceasta situatie, trebuie sa stii ca un cuptor pe gaz nu ofera aceeasi siguranta in exploatare si control la gatit ca cu un cuptor electric. Un cuptor pe gaz nu se poate porni si opri automat, nu poate fi reglat la temperature mici, trebuie ventilata camera in timpul folosirii pentru a evacua gazul nears, dioxidul de carbon si noxele emise de impuritatile aflate in gaz. Cu toate  astea, cuptorul pe gaz este folosit in continuare datorita gazului care este mai ieftin fata de curentul electric. Chiar daca are un cost de exploatare mai mare, recomand sa achizitionezi un cuptor electric pentru ca vei gati o mancare mai sanatoasa si vei beneficia de toate avantajele pe care acesta le are in comparatie cu un cuptor pe gaz.

Sper sa-ti fi fost de folos informatiile din articolul „Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz?”, iar daca te-ai decis sa achizitionezi un cuptor electric, citeste acest articol „Ce trebuie sa stii despre un cuptor electric„.

Cuptoare electrice recomandate:

Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1

Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1, 12 functii, capacitate 67 L, finisaj Inox + Sticla, autocuratare Pirolitica.

Bosch HMG6764S1 are functie de microunde cu convectie pentru incalzire sau preparare rapida cu ajutorul aerului fierbinte, are Senzor PerfectBake si termometru PerfectRoast pentru o coacere perfecta si autocuratare piroliza.

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IXCuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprentauptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.

Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1

Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1, capacitate 71 l, 13 Functii, consum 2200 W, Autocuratare pirolitica, Convectie 4D

Bosch HBG6750B1 are un finisajrealizat in intregime din sticla neagra usor de intretinut si functie 4D Hotair Eco care ajuta la economisirea de energie in timpul gatitului.

Aragaz Beko CSG 62110 DX

Aragaz Beko CSG 62110 DX, 4 Arzatoare, Aprindere electrica, Grill, Rotisor, Timer, Latime 60 cm, Finisaj Inox.

Beko CSG 62110 DX este dotata cu siguranta flacara si aprindere electrica la plita si la cuptor. Cuptorul este are illuminare si este dotat cu grill si rotisor.

De asemenea, ai putea dori...