Chifle de post cu seminte

Chifle de post cu seminte

Chifle de post cu seminte

Chifle de post cu seminte.

In acest articol iti prezint o reteta simpla pentru chifle de post cu seminte care inlocuieste cu succes painea de casa. Aceasta reteta are un timp de preparare mult mai scurt si obtii un rezultat mult mai gustos. Dureaza aprox. 3 ore pentru a face o paine de casa cu masina de paine folosind un program clasic. Daca painea este framantata manual dureaza aprox. 2 ore. Cu reteta de mai jos vei obtine 6 chifle medii, sau 9 chifle mici, cu un timp de preparere de doar 50 min. in total.

Timp total: ~50 min.

Ingrediente:

  • 500 g faina tip 650 (inclocuieste foarte bine faina 000 extrarafinata sau albita chimic),
  • 20-25 g drojdie proaspata (jumatate de cub) sau 1 plic de  7 g drojdie uscata,
  • 300 ml apa calduta,
  • 40ml ulei masline pomace (sau orice alt tip de ulei),
  • 1 lingurita sare grunjoasa,
  • 1/2 lingurita zahar,
  • 100 g seminte de floarea soarelui, susan, mac sau bostan.

Mod de preparare:

Pentru cei mai lenesi se poate folosi o masina de paine electrica pentru pregatirea aluatului si se poate sari direct la punctul 6. Pentru cei care folosesc o masina de framantat aluatul se poate sari direct la punctual 5.

  1. se pune drojdia la inmuiat cu apa calduta, intr-un castron mare, pentru aprox. 5 min,
  2. se cerne faina cu o sita in castron peste drojdia dizolvata si se adauga 30 ml de ulei, sarea si zaharul,
  3. cu ajutorul unei cozi de la o lingura de lemn se amesteca ingredientele cat se poate de bine pentru aprox. 3 – 5 min. pana obtii un aluat omogen moale (cu aceasta metoda nu mai ai maini lipicioase pline de aluat),
  4. daca iti este foarte greu de amestecat cu lingura de lemn, unge mainile cu ulei si continua framantarea pentru aprox. 5 min. – se ia aluatul de la exterior spre interior (acest pas ajuta la obtinearea unui aluat mai aerat),
  5. se pune la crescut 30 min. langa o sursa de caldura acoperit cu un servet sau prosop, sau se pune in cuptorul electric la aprox. 50 grade reglat pentru caldura din partea inferioara (sau programul pentru dospit aluat),
  6. se pregateste o tava cu folie de copt din hartie, sau silicon, si se incalzeste cuptorul electric la 200º C (cuptorul cu gaz la putere mare),
  7. dupa ce aluatul a crescut, se ung mainile cu ulei si se fac 6 sau 9 bile care se tavalesc in seminte si se pun in tava,
  8. se pune tava in cuptorul incins pentru aproximativ 10 – 15 min. la 200º C pe programul de caldura sus si jos + convenctie aer, sau putere mare la cuptorul cu gaz,
  9. se scot din cuptor si se lasa la racit inainte de a putea fi servite.

Sugestii:

  • optional, se pot adauga in aluat felii de ceapa, felii de masline, rosii uscate sau condimente cum ar fi oregano si busuioc,
  • se mai poate adauga in aluat seminte de in macinate, seminte de mustar macinate sau 2 linguri mari de tarate (atentie! – adaugarea de seminte si tarate in aluat v-a influenta cresterea, iar chiflele vor fi un pic mai mici),
  • chiflele se mai pot tavali si in sare grunjoasa inainte de a fi introduse in cuptor.

Aceasta este reteta pentru chifle de post cu seminte. Pofta buna!

O alta reteta de post recomandata: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. 5 august 2015

    […] O alta reteta de post: „Chifle de post cu seminte„. […]

  2. 2 ianuarie 2016

    […] O alta reteta de post: „Chifle de post cu seminte„. […]