Ce este autocuratarea pirolitica si cum functioneaza

Ce este autocuratarea pirolitica si cum functioneaza

Ce este autocuratarea pirolitica si cum functioneaza – sursa: gorenjeplus.com

Ce este autocuratarea pirolitica si cum functioneaza

Piroliza este una din cele mai eficiente functii de autocuratare folosita la cuptoarele electrice.

Majoritatea persoanelor evita momentul curatarii cuptorului. Un cuptor cu functie de autocuratare este de un mare ajutor. Functia de autocuratare pirolitica se gaseste in general la cuptoarele cu o putere de peste 3000W si cu peretii interiori acoperiti cu un strat de email special, rezistent la temperaturi mari. Aceasta tehnologie de autocuratare are cele mai bune rezultate si este folosita la multe modele de cuptoare electrice.

Cum functioneaza autocuratarea pirolitica?

Curatare pirolitica cenusa

Curatare pirolitica cenusa – sursa: smeg.com.au

Cand functia de autocuratare este activata, temperatura interioara a cuptorului se ridica la aproximativ 500° C, temperatura la care murdaria din interior este descompusa chimic si transformata in cenusa. Aceasta functie dureaza intre 1 ora si 3 ore, in functie de gradul de murdarie si modelul de cuptor. La sfarsitul ciclului de autocuratare se indeparteaza cenusa rezultata cu o laveta umeda sau o carpa. Rezultatul autocuratarii este foarte bun. Din pacate, toate accesoriile si tavile trebuie scoase din cuptor pentru a nu fi stricate de caldura foarte mare degajata in timpul autocuratarii. La anumite modele de cuptoare, tavile sunt tratate cu acelasi tip de email rezistent la temperaturi mari si pot fi lasate in interiorul cuptorului pentru a fi curatate.

Este eficienta energetic autocuratarea pirolitica?

In timpul autocuratarii pirolitice consumul cuptorului poate ajunge la 4,7 kwh. La acest consum, piroliza nu este eficienta din punct de vedere energetic, dar costul final nu depaseste pretul unei solutii de curatare si efortul depus pentru curatarea cuptorului. Un lucru important este sa verifici daca reteaua electrica din casa suporta acest consum inainte de a cumpara un astfel de cuptor.

Recomand folosirea functiei de autocuratare mai des si pentru o perioada mai scurta de timp, imediat ce se constata acumularea de murdarie. Consumul de energie electrica va fi mai mic, vei proteja elementele de incalzire ale cuptorului si panoul electronic de comanda. Multi utilizatori s-au plans in legatura cu uzura prematura a elementelor de incalzire si stricarea panoului de comenzi, datorita caldurii foarte mari degajate in timpul autocuratarii. Cuptoarele mai noi au mai multe trepte de autocuratare, in functie de gradul de murdarie, iar termoizolarea este mai buna. Folositi mai des treapta mica de autocuratare care are un consum redus de aproximativ 2,5 kwh.

Cuptoare cu autocuratare pirolitica recomandate:

Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1

Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1

Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1, 12 functii, capacitate 67 L, finisaj Inox + Sticla, autocuratare Pirolitica.

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica.

Cuptor incorporabil Bosch HBG6750B1

Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1

Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1, capacitate 71 l, 13 Functii, consum 2200 W, Autocuratare pirolitica, Convectie 4D

Este sigura folosirea cuptoarelor cu piroliza?

Curatarea pirolitica prezinta un risc de incendiu si un pericol de provocare a arsurilor datorita temperaturii foarte mari din timpul autocuratarii. Companiile producatoare termoizoleaza mai bine aceste cuptoare si le doteaza cu functie de blocare automata a usii pentru ai proteja pe cei din jur de arsuri. Resturile de alimente, grasimile si sosul de friptura se pot aprinde. Pentru a minimaliza riscul de incendiu, indeparteaza cu o spatula murdaria groasa si eventualele acumulari de grasime din interior, care pot lua foc in timpul ciclului de autocuratare. Nu agatati obiecte inflamabile, cum ar fi carpe de vase, de manerul usii. Pastrati partea frontala a aparatului libera. Mobilierul din jur trebuie sa reziste la temperatura mare degajata de cuptor in timpul autocuratarii.

Cat de des trebuie sa cureti cuptorul?

Companiile producatoare recomanda folosirea functiei de autocuratare odata la 3 luni. Daca vei curata mai rar, se acumuleaza mai multa murdarie care necesita un timp mai lung de autocuratare. Daca murdaria din cuptor este stearsa dupa fiecare gatire, vei folosi functia de autocuratare mai rar. Ca sa economisesti energie si sa eviti acumularea de multa mizerie, foloseste o data pe luna functia de autocuratare reglata pe intensitatea mica sau medie.

Cum pregatesc cuptorul pentru autocuratare?

Inainte de curatarea automata, spatiul de coacere trebuie sa fie gol. Indeparteaza din spatiul de coacere accesoriile, vesela si suporturile pentru tavi incompatibile cu piroliza. Curata usa cuptorului si suprafata de pe marginea spatiului de coacere (in zona garniturii). Sterge cu o perie firmiturile si indeparteaza eventualele grasimi accumulate pentru a evita incendiul si formarea fumului. Foloseste hota pentru a indeparta fumul, mirosul de ars si caldura din camera.

Costa mai mult in comparatie cu o curatare manuala?

Costul energiei electrice consumate in timpul autocuratarii nu este mai mai mare comparativ cu costul unei solutii de curatat cuptorul. Cuptoarele cu piroliza sunt mai bine termoizolate si au usi cu 3-4 straturi de geam, cea ce le face mai eficiente energetic la gatitul zilnic, comparativ cu alte cuptoare care nu au aceasta functie. Pentru a economisi energie si mai mult, incearca sa cureti cuptorul, folosind functia pirolitica, imediat dupa ce ai terminat de gatit si cat timp acesta mai este fierbinte sau cald. In felul acesta, cuptorul ajunge mai repede la temperatura necesara si consuma mai putina energie electrica.

Merita sa cumpar un cuptor cu autocuratare pirolitica?

Pro: Economie de timp si curatare naturala fara substante chimice. Cea mai mai eficienta functie de autocuratare folosita la cuptoarele electrice. Cuptorul ramane curat in urma ciclului de autocuratare necesitand doar indepartarea cenusei din cuptor cu o laveta sau un prosop de hartie.

Contra: Consumul cuptorului poate ajunge la 4,7 kwh. Este nevoie de o retea electrica buna care poate face fata acestui consum. Necesita o atentie suplimentara in timpul programului de autocuratare. In functie de nivelul de murdarie, se poate produce caldura mare, miros de ars si fum in casa. Mobila din jur trebuie sa reziste la temperaturile mari degajate de cuptor. Cuptoarele cu aceasta functie sunt expuse la uzura mai mare in comparatie cu alte cuptoare. Accesoriile trebuie curatate manual.

Concluzie: Piroliza indeparteaza cel mai bine murdaria. De obicei, acest lucru vine impreuna cu un cost mai mare al aparatului si al energiei electrice consumate, cost pe care multi sunt dispusi sa-l suporte in schimbul curatarii manuale a cuptorului electric. Daca accesoriile nu sunt compatibile cu piroliza, gratarele si tavile din interior trebuie curatate manual cu ajutorul unei spume de curatat.

Vezi aici cuptoare care folosesc functia de autocuratare Pirolitica.

Magazine recomandate de unde poti achizitiona cuptoare cu autocuratare pirolitica:

Alte cuptoare cu autocuratare pirolitica recomandate:

Cuptor incorporabil Whirlpool Absolute Gallery AKZM 8660 IX

Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A+, capacitate 73 litri si functie autocuratare pirolitica. Finisajul exterior este din inox antiamprenta iar butoane tip touch, 16 functii, tehnologie 6th Sense.


Cuptor incorporabil Electrolux EZC2430AOX

Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A, capacitate 57 litri si functie autocuratare pirolitica. Finisajul exterior este din inox antiamprenta iar butoanele push-up usureaza curatarea cuptorului.


Cuptor incorporabil Hotpoint Luce FK 104 P.20 X

Cuptor electric, clasa energetica A, capacitate 58 litri si functie autocuratare piroliza. Finisaj exterior din inox antiamprenta si panou comanda din sticla cu butoane touch.


Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 562 IX

Cuptor electric, clasa energetica A-10%, capacitate 65 litri si functie autocuratare piroliza. Finisaj exterior din inox antiamprenta si butoane push-up pentru o curate mai usoara a panoului de comanda.

 

Daca nu ai un cuptor cu autocuratare pirolitica iti recomand urmatorul articol cu Sfaturi practice pentru curatarea si intretinerea cuptorului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. 11 iunie 2015

    […] de aproximativ 35 de minute si care foloseste o cantitate mica de energie in comparatie cu autocuratarea pirolitica care se gaseste la modelul similar Whirlpool AKZ 6270 […]

  2. 13 ianuarie 2016

    […] HBG6750S1 are autocuratare pirolitica, cea mai eficienta dintre tehnologiile de autocuratare, curatarea cuptorului realizandu-se automat […]