Care este cel mai bun tip de aspirator

Care este cel mai bun tip de aspirator ?

Care este cel mai bun tip de aspirator ? Exista multe dezbateri si contradictii despre cel mai bun tip de aspirator. Multe din aceste contradictii sunt alimentate chiar de firmele producatoare cu interesul de a promova produsele proprii.

Ce este mai important la un aspirator:

Filtrarea

Aproape toate aspiratoarele recent aparute, indiferent de tipul de aspirare sau colectare a mizeriei, sunt dotate cu un set de mai multe filtre printre care si unul de tip HEPA sau EPA. Aceste filtre sunt cele mai eficiente si retin cele mai mici particule de praf si polen care scapa de prima filtrare a aspiratorului: sacul, apa sau compartimentul de tip ciclon de la aspiratoarele fara sac. Aerul evacuat de la un aspirator dotat cu unul din aceste microfiltre, indiferent de tipul de aspirator, este in general mai curat fata de cel din interiorul camerei.

Intretinerea

Intretinerea este cel mai important lucru la un aspirator. In functie de tipul si modelul de aspirator, trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:

  • cat de usor se schimba sau goleste sacul cu mizerie si daca in timpul aceastei operatiuni se produce praf;
  • cat de usor se goleste si se spala recipientul cu mizerie de la aspiratoarele fara sac;
  • cat de usor se goleste apa murdara de la aspiratoarele cu filtrare prin apa sau cu functie de spalare.

Cheltuielile suplimentare

Cheltuielile de intretinere cu consumabilele si curentul electric pot fi de asemenea un factor decisiv. Trebuie sa ai in vedere eventualele costuri suplimentare pentru sacii de unica folosinta, la aspiratoarele cu sac, costurile suplimentare cu detergentii, la aspiratoarele cu spalare, si costurile suplimentare cu electricitatea, daca optezi pentru un aspirator cu un motor care consuma mult.

Mai jos voi face o scurta prezentare a tipurilor de aspiratoare si eficienta lor pentru a afla care este cel mai bun tip de aspirator. Exista patru categorii mari de aspiratoare, iar deosebirea dintre ele este modul de filtrare si de colectare a mizeriei:

1. Aspiratorul cu sac

Aspiratorul cu sac – filtreaza si colecteaza mizeria cu ajutorul unui sac textil sau de hartie. Aspiratorul cu sac este cel mai vechi model utilizat pentru aspirarea prafului si mizeriei. Sistemul de aspirare este simplu: un motor aspira aerul care trece printr-un sac colector cu rolul de a capta mizeria si praful. Acest tip de aspirator necesita un sac de panza reutilizabil sau un sac de unica folosinta din hartie sau panza sintetica speciala. Cand sacul este plin cu mizerie, acesta se goleste sau se arunca si se inlocuieste cu unul nou.

Avantaje:

Majoritatea aspiratoarelor cu sac au un motor cu o putere de suctiune foarte mare. Daca folosesti un sac de unica folosinta de generatie mai noua, vezi S-bag cu sistem de inchidere igienic, acesta se poate inlocuii foarte usor fara a mai produce praf.

Dezavantaje:

Trebuie golit sau inlocuit sacul la timp pentru a proteja motorul si a mentine puterea mare de suctiune. Sacul reutilizabil produce foarte mult praf la golire, iar dupa cateva spalari isi pierde din proprietatile de a retine cele mai mici particule de praf. Aspiratoarele cu sac au tendinta de a emana un miros neplacut datorita mizeriei acumulate. Puterea de suctiune al acestor modele de aspiratoare scade treptat in timp ce sacul se umple cu mizerie si se infunda porii acestuia. Aceste tipuri de aspiratoare folosesc in general motoare mai puternice si implicit sunt mai zgomotoase si au un consum mai mare de energie electrica. Motoarele mai puternice sunt modul prin care producatorii reusesc sa mentina o putere mare de aspirare chiar si dupa ce sacul este aproape plin.

Concluzie:

Aspiratorul cu sac ramane in continuare modelul cel mai popular printre utilizatorii care prefera o putere de suctiune mare si nu ii deranjeaza ca trebuie sa goleasca sau sa cumpere regulat saci de unica folosinta. Modelele mai recente au motoare eficiente energetic cu o putere mai mare de aspirare, iar noile modele de saci si filtre reduc substantial praful evacuat de motor.

Sfaturi:

  • Cand achizitionezi un aspirator cu sac trebuie sa verifici daca acesta vine dotat cu un filtru HEPA la intrarea aerului in motor si un filtrul micro AFS la evacuarea aerului din motor
  • Verificati daca puterea de suctiune este mare. Nu intotdeauna un motor care consuma mult are si o putere mare de aspirare.
  • Foloseste un sac de unica folosinta care se poate inlocuii foarte usor fara a produce praf si pentru o eficienta mai buna de filtrare a aerului.

Cele mai bune aspiratoare cu sac:

Aspirator cu sac Philips Performer Expert FC8725-09

Aspirator cu sac Philips Performer Expert FC8725-09, capacitate 5 l, 650 W, putere reglabila, clasa energetica A, clasa emisiilor de praf A, culoare albastru.

Aspiratorul are in dotare o perie TriActive+, filtru HEPA 13 si filtru Micro, Tub telescopic si cablu de 8 m.


Aspirator cu sac Beko BKS3210T

Aspirator cu sac Beko BKS3210T, capacitate 5.5 l, Tub telescopic, Putere 1200 W, Filtru HEPA, Culoare Negru si Albastru.

Putere mare de aspirare – 350W, posibilitate reglare putere aspirare, silentios, filtru HEPA si cablu de 8 m. Raport calitate/pret excelent.


Vezi aici Cele mai bune aspiratoare cu sac sub 500 lei.

2. Aspiratorul fara sac

Aspiratorul fara sac – are un recipient special in interiorul caruia se creaza un vartej de aer, numit „cyclon” de producatori, cu ajutorul caruia mizeria este separata de aer si depozitata intr-un recipient colector, iar aerul curat evacuat. Aspiratorul fara sac a aparut mai recent si a fost inventat de James Dyson, fondatorul companiei Dyson – producatorul renumitelor aspiratoare (vezi aici aspiratoare fara sac Dyson).

Avantaje: Putere mare de aspirare cu un motor mai mic si implicit un zgomot si un consum de energie electrica mai mic. Nu trebuie sa te mai gandesti la inlocuirea sacilor. Puterea de aspirare este constanta pe tot timpul utilizarii aparatului. Se poate vedea mizeria si praful acumulat in recipientul colector iar acesta se poate goli usor chiar si dupa fiecare utilizare a aspiratorului.

Dezavantaje: Daca recipientul colector nu este proiectat bine acesta poate produce mult praf la golirea lui. Recipientul trebuie spalat la o anumita perioada. Trebuie acordata o atentie suplimentara la manevrarea recipientului care este fabricat, in general, dintr-un plastic fragil si casant.

Sfat: Verifica inainte de achizitie daca recipientul colector se demonteaza si goleste usor. Alege un motor cu consum mic dar care are o putere mare de suctiune si nu uita sa fie dotat cu un filtru EPA sau HEPA de ultima generatie si un filtrul micro AFS la evacuarea aerului din motor.

Cele mai bune aspiratoare fara sac:

Aspirator fara sac Philips PowerPro Expert FC9722-09

Aspirator fara sac Philips PowerPro Expert FC9722-09, capacitate 2 l, Tub telescopic, 650 W, Filtru EPA 10, Clasa energetica A, Culoare Bronz.

Putere mare de aspirare, posibilitate reglare putere aspirare, silentios, perie TriActiveMax.


Aspirator fara sac Philips PowerPro Active FC9521-09

Aspirator fara sac Philips PowerPro Active FC9521-09, capacitate 1.6 l, Tub telescopic, 750 W, Filtru EPA 10, Culoare Rosu.

Putere mare de aspirare, posibilitate reglare putere aspirare, silentios, perie TriActive+, cablu de 6 m. Raport calidate/pret excelent.


Aspirator fara sac Samsung VC15QSNMARD

Aspirator fara sac Samsung VC15QSNMARD, capacitate 1.5 l, Tub telescopic metalic, Putere 1500 W, Filtru EPA, Culoare Rosu.

Putere mare de aspirare, rescipientul colector se goleste usor. Raport calidate/pret excelent.


Aspirator fara sac Silence Force MultiCyclonic  Animal Care PRO Rowenta RO8370EA

Aspirator fara sac Silence Force MultiCyclonic  Animal Care PRO Rowenta RO8370EA, Capacitate 2 L, tub telescop din metal, Putere 750 W, filtru Hepa 13.

Vezi pret si detalii produs

Vezi aici Cele mai bune aspiratoare fara sac sub 500 lei.

 

3. Aspiratorul cu filtrare prin apa

Aspiratorul cu filtrare prin apa – are un recipient special umplut cu apa prin care aerul trece iar mizeria si praful din aer sunt filtrate si retinute de apa. Aspiratorul cu filltrare prin apa foloseste un recipient care se umple cu apa care are un rol de filtru si colectare a mizeriei si prafului aspirat. Dupa aspirare, recipientul cu apa se goleste in toaleta si se clateste.

Avantaje: Aspiratorul nu mai emana praf, iar la golirea recipientului cu apa nu se mai produce praf.

Dezavantaje: Aceste tipuri de aspiratoare au o dimensiune mai mare si au tendinta de a se imbacsi datorita umiditatii din recipient si filtre. Aspiratorul poate evacua particule foarte mici de apa, daca nu este dotat cu un filtru bun, care stau in suspensie si se depun pe mobila sau sunt inspirate. Poate fi necesara achizitia de detergenti speciali pentru a combate dezvoltarea bacteriilor si a mirosului neplacut.

Sfat: Opteaza pentru un aspirator care are si un filtru HEPA pentru oprirea eventualelor particule care au scapat de la filtrarea prin apa.

Cele mai bune aspiratoare cu filtrare prin apa:

Aspirator cu filtrare prin apa Gorenje VCK1901WF

Aspirator cu filtrare prin apa Gorenje VCK1901WF, capacitate 4.5 l, Tub telescopic, Putere 1900 W, Filtru HEPA 10, Culoare Rosu.

Putere mare de aspirare 230W, cablu de 6 m. Raport calidate/pret excelent.


Aspirator filtrare prin apa Zelmer 829.5SK

Aspirator filtrare prin apa Zelmer 829.5SK, Putere 1500 W, Capacitate 4 l, Tub telescopic din metal, Filtru HEPA, Functie Colectare Lichide, Culoare Negru/Rosu.

Putere mare de aspirare. Raport calidate/pret excelent.


Aspirator cu filtrare prin apa Studio Casa Hepatech Aqua

Aspirator cu filtrare prin apa Studio Casa Hepatech Aqua, 1600 W, Filtru HEPA, Functie Blowing, Culoare Rosu si Negru, capacitate 4.5 l.

Putere mare de aspirare. Raport calidate/pret excelent.


4. Aspiratorul multifunctional sau cu spalare

Aspiratorul multifunctional sau cu spalare – foloseste cel putin doua din sistemele de filtrare sau colectare a mizeriei mentionate mai sus, iar in plus poate spala covoarele si parchetul. Aspiratorul multifunctional are de obicei mai multe optiuni de filtrare si colectare a mizeriei: filtrare prin apa, filtrare cu sac sau fara sac. Aspiratorul multifunctional are functie de spalare (covoare, tapiterie, gresie) si functie de colectare lichide.

Avantaje: Aspiratorul are doua randuri de filtrare a aerului. Se poate folosi pentru aspirare umeda, uscata si inclusiv pentru spalare.

Dezavantaje: Aceste tipuri de aspiratoare au o dimensiune mai mare si consuma mai mult. Este necesara achizitia de detergenti speciali pentru spalare.

Sfat: Opteaza pentru un aspirator care are si un filtru HEPA pentru oprirea eventualelor particule care au scapat de la filtrarea prin apa.

Cele mai bune aspiratoare multifunctionale sau cu functie de spalare:

Aspirator Zelmer 7920.0ST

Aspirator Zelmer 7920.0ST, 1700 W, Functie Spalare, Functie Colectare Lichide, Filtru HEPA, capacitate 5 l.

Putere mare de aspirare, functie spalare (covoare, tapiterie, rosturi gresie) si functie colectare lichide. Dotare standard: sac de praf sau container pentru aspirare uscata. Raport calidate/pret excelent.


Aspirator cu filtrare prin apa Thomas Multiclean X7 Aqua+ 788562

Aspirator cu filtrare prin apa Thomas Multiclean X7 Aqua+ 788562, 1700 W, Filtru Antibacterian, Functie Spalare, capacitate 1.8 l, Tub telescopic, Lungime cablu 8 m.

Putere mare de aspirare reglabila in 3 trepte, functie spalare (covoare, tapiterie).


Concluzia articolului „Care este cel mai bun tip de aspirator”

Alegerea unui tip de aspirator, atata timp cat puterea de aspirare este mare, se rezuma mai mult la preferinta fiecaruia pentru un anumit model si sistem de colectare a prafului, iar daca aspiratorul este dotat cu un filtru de ultima generatie, de tip HEPA sau EPA, acesta v-a retine si cele mai mici particule de praf indiferent de tipul de aspirator.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand achizitionezi un aspirator sunt: la ce vrei sa-l folosesti, consumul electric, puterea de aspirare, sa fie dotat cu un filtru de tip HEPA sau EPA, cat de usor este sa intretii aspiratorul si cheltuielile suplimentare cu consumabilele.

Magazine recomandate de unde poti achizitiona aspiratoare:

Sfarsit articol „Care este cel mai bun tip de aspirator”. Iti recomand si articolele „Cele mai bune aspiratoare fara sac sub 500 lei” si „Cele mai bune aspiratoare cu sac sub 500 lei„.

De asemenea, ai putea dori...